Stiati, ca …? Curiozitati diverse

Curiozitati – dorinta de a intelege lumea, de a inveta noi informatii pe cont propriu sau cu ajutorul unor surse disponibile, cum ar fi cartile.

– Reflexul care-i face pe oameni sa stranute dupa ce se uita la soare sau la o sursa de lumina se numeste Autosomal Dominant Compelling Helioopthalmic Outburst Syndrome.

– Exista un inel inteligent care se numeste HB Ring si care iti poate arata pulsul prietenului sau prietenei tale, indiferent de distanta dintre voi. Inelele se conecteaza la o aplicatie mobila, iar daca vrei sa simti pulsul persoanei dragi, apesi pe inel, iar el tii va afisa informatiile cerute.

– Amniocenteza, este un test prenatal ce presupune testarea unei mostre de lichid amniotic preluat din invelisul in care se dezvolta fetusul. Mostra de lichid amniotic este preluata cu ajutorul unui ac subtire inserat in uter prin abdomen. Lichidul este trimis apoi la laborator pentru analize. Pe baza unei mostre de lichid amniotic pot fi efectuate diverse teste in functie de riscurile genetice la care este supus fatul. In timpul sarcinii, fatul este inconjurat de lichidul amniotic, un lichid asemanator apei. Insa, acest lichid contine informatii importante despre sanatatea viitorului copil.

– Luceafarul de Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste din lume, fiind format din 98 de strofe. Recordul a fost stabilit in 2009, de World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale).

-Pestera Scarisoara, din județul Alba, adaposteste al doilea glaciar subteran ca marime din Europa si cel mai mare ghetar subteran din Romania. Ghetarul din Pestera Scarisoara are un volum de 75.000 de metri cubi si o vechime de peste 3.500 de ani. Pestera se afla sub Muntii Bihor, mai exact, in comuna Garda de Sus din judetul Alba.

– In 2017 s-au inregistrat in Romania 12.487 de taieri ilegale ale padurilor tarii noastre, cu 32% mai mult fata de anul 2016. Asta inseamna aproximativ 34 de taieri ilegale pe zi.

– Venera Vasilescu este singura ciclista a României care a stabilit un record mondial. 37 de secunde şi 8 sutimi, la proba de 500 de metri cu start de pe loc, pe 10 septembrie 1943.

– Cel mai vechi arbore din Romania este un stejar in varsta de aproximativ 900 de ani. Se gaseste in satul Mercheasa, judetul Brasov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*