Stiati, ca … ? Curiozitati diverse

Curiozitati – dorinta de a intelege lumea, de a inveta noi informatii pe cont propriu sau cu ajutorul unor surse disponibile, cum ar fi cartile.

– Sofia Ionescu Ogrezeanu, este numele primei femei din Romania care a efectuat o operatie pe creier. Se intampla in anul 1944, cand Sofia inca era studenta. Obtinuse un post de intern la sectia de neurochirurgie de la Spitalul 9 din Bucuresti si trebuia sa aiba grija de ranitii care veneau de pe front, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pentru ca veneau foarte multi raniti care trebuiau tratati urgent, nu erau intotdeauna medici disponibili pentru a trata noii veniti, asa ca Sofia a intervenit in cazul unui copil care trebuia operat rapid pe creier pentru a-i fi salvata viata. Operatia a fost un succes. Dupa terminarea facultatii, a practicat in continuare neurochirurgia.

Mario Badescu, este unul dintre romanii remarcabili despre care putina lume stie. Fiind de profesie chimist, a plecat din Romania in anul 1955 la indemnul bunei sale prietene Ana Aslan, iar cativa ani mai tarziu a revolutionat industria tratamentelor cosmetice din Statele Unite ale Americii. Mario Badescu a fondat in anul 1967, la New York, un salon de tratamente si o linie de produse cosmetice realizate doar din extracte naturale, produsele lui ajungand sa fie, in scurt timp, un real succes pentru elita New York-ului si pentru celebritatile de la Hollywood. Multi dintre noi nu stiu ca Mario Badescu era roman, insa produsele lui din ingrediente naturale au ramas extrem de cautate, atat in Statele Unite ale Americii, cat si in Romania. Daca vrei sa le incerci, sa stii ca le gasesti in farmacii sau in magazinele de produse cosmetice din mall-uri. La New York inca mai exista salonul de tratamente cosmetice fondat in anul 1967, fiind cunoscut pentru tratamente faciale si corporale personalizate, cu solutii anti-imbatranire sau pentru tratarea acneei.

Cel mai mare clopot din Europa, este cel care rasuna in Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti. Are 25 de tone si a costat jumatate de milion de euro.

– Pe 8 decembrie 1920, avea sa se intample primul atentat cu bomba cu ceas din lume. Stiti unde? Fix in Senatul Romaniei, in timpul sedintei din acea zi. Romanii au crezut initial ca a explodat un calorifer si abia apoi si-au dat seama ca a fost o bomba si ca a fost actionata de un ceas. Au murit trei oameni: ministrul justitiei de atunci si inca doi senatori.

– Cea mai batrana padure din Romania, se afla in judetul Mures, la cativa kilometri de Reghin. Se numeste Padurea Mociar si contine aproximativ 300 de arbori batrani, in special fagi si stejari, cu varste cuprinse intre 650 si 720 de ani

– Cea mai mare colectie de tirbusoane din lume, se afla la Bucuresti. Ea numara peste 30.000 de tirbusoane si a fost atestata oficial de Guiness World Records in iunie 2015. Se gaseste in cladirea Art Design de pe strada Vulturilor, iar proprietarul a avut grija sa aduca in ea si cel mai scump tirbuson din lume, cumparat cu 40.000 de euro la o licitatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*