Stiati, ca … ? Curiozitati Antichitate

Istoria antica ca termen se refera la agregatul evenimentelor trecute de la inceputul scrierii si inregistrarii istoriei umane si se extinde pana la istoria post-clasica.

– Cea mai apropiata stea de Soare, este tripla si se afla la 39 de mii de miliarde de kilometri, adica la 4,22 ani lumina. Se numeste Proxima Centauri, o mica stea ce se roteste in jurul altor doua, numite Alfa Cenatauri A si B, alflate la numai doua mii de miliarde de kilometri departare. Proxima este mai mica, dar mai activa decat Soarele, adica erupe mai des si mai intensa. Apar imense eruptii stelare, limbi gigantice de plasma, la peste 20.000.000 de grade, orbind mediul inconjurator cu raze X, lumina total neprietenoasa cu viata. Stelele in jurul carora se roteste Proxima Centauri formeaza si ele un sistem binar (doua stele care se rotesc in jurul centrului comun de masa), cu perioada de 80 de ani. Una este o data si jumatate mai luminoasa decat Soarele, iar cealalta pe jumatate, varsta lor fiind asemanatoare cu a acestuia (5 miliarde de ani). Sistemul acesta solar se afla in directia constelatiei Centaurus.

Iluminismul, a fost marea miscare filosofica a secolului al XVIII-lea, care considera ca ratiunea umana este singura in stare sa ,,ilumineze” calea catre realizarea fericirii umane. Iluminismul este un termen generic prin care se pot prezenta toate tendintele societatii din acel secol: spiritul inventiv, cercetarea stiintifica, enciclopedismul, conceptia optimista despre lume, credinta in progres, folosirea luminilor inteligentei, inlocuirea obiceiului si traditiei prin ratiune, tendinta de a pune totul la indoiala dintr-o perspectiva critica.

– Cosmopolism, inseamna atitudine caracterizata prin admiratia fata de tot ceea ce este strain si prin dezinteresul fata de traditia si cultura nationala.

Palestrele erau terenuri de sport, publice sau particulare, avand alaturi cladiri de vestiare, sali de odihna, bai ,magazine de untdelemn si nisip. Tinerii atleti luau parte la antrenamente si concursuri complet goi. Mai intai se spalau, apoi isi ungeau corpul cu untdelemn si cu nisip.

– Gimnaziile erau complexe sportive de dimensiuni mari, avand mai multe terenuri de sport, bazine , piscina pentru inot, portice, fantani, statui s.a., totul situat in afara orasului, intr-un parc mare, o gradina publica pe aleile careia cetatenii petreceau cateva ore plimbandu-se in zilele prea calduroase. Fiecare oras, oricat de mic, tinea sa aiba un teatru si un gimnaziu. La Atena erau trei gimnazii mai importante: Academia, unde Platon si-a intemeiat ulterior scoala sa filosofica, Liceul (Lykeion), in crangul sacru inchinat lui Apollo (unde Aristotel tinea prelegeri de stiinta si filosofie) si Cinosarges, un gimnaziu care a devenirt loc de intrunire al cinicilor (scoala filosofica care isi tragea numele tocmai de la acest gimnaziu).

– Stadioanele erau terenuri speciale de forma dreptunghiulara, lungi de 190 metri (lungime devenita unitate de masura cu numele de stadiu) si largi de 30 de metri, de jur-imprejur cu banci pentru spectatori. La cele doua capete aveau cate o coloana trunchiata pe care alergatorul trebuia sa o ocoleasca. Probele de viteza erau fie de un stadiu, de un dublu stadiu, sau de patru stadii. Alergarea de fond varia intre 7 si 24 de stadii (1.300, respectiv 4.500 de metri).

– Marele Canion sau Grand Canyon, dupa cum este cunoscut in lumea larga, asa cum ii spune si numele, este cel mai mare si mai spectaculos canion terestru. Situat in sud-vestul Statelor Unite ale Americii, in statul Arizona, cifrele statistice, chiar daca ar parea seci, sunt de invidiat: 349 kilometri lungime (dupa alte surse 446 de kilometri), 6-30 de kilometri latime si 2.133 metri adancime maxima (dupa alte surse 1.800 de metri ). Canionul este rezultatul erodarii rocilor sedimentare si cristaline ale Podisului Colorado de actiunea apelor involburate ale fluviului Colorado, de-a lungul catorva milioane de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*