Stiati, ca … ? Cateva din cele mai importante lucrari din istoria artei

Arta a constituit dintotdeauna cea mai profunda forma de expresie a senzualitatii si a erotismului, de aceea marii artisti ne-au lasat mostenire un tezaur intreg de opere, unele controversate, altele mai putin, insa toate demne de admiratie. Am selectat un top al celor mai faimoase lucrari din arta, a tuturor timpurilor.

– Faimoasa pictura Facerea lui Adam de Buonarroti Michelangelo a fost realizata in anul 1511 si este considerata una dintre cele mai importante lucrari din istoria artei. Opera il ilustreaza pe Adam ca unul „a carei frumusete, postura si contururi sunt atat de perfecte incat pare ca a fost creat de Supremul Creator insusi si nu de pensula unui muritor de rand”.

– O alta operă realizata de Michelangelo este cea in care apare eroul biblic David chiar inainte de lupta cu Goliat. Sculptura are o inaltime de mai bine de 5 metri si este probabil una dintre cele mai cunoscute simboluri renascentiste.

Leda si lebada este inca o lucrare celebra pictata de Michelangelo. Pictura descrie scena erotica in care Jupiter, infatisat intr-o lebada, face dragoste cu fiica regelui Etoliei din mitologia greaca, Leda.

Tiziano Vecelli a pictat-o pe Venus din Urbino in anul 1534 intr-un decor tipic renascentist. Maestrul o dezbraca pe zeita nu doar de haine ci si de toate atributele sale divine si o lasa in fata privitorului intr-o ipostaza senzuala si cu o privire provocatoare.

Olympia de Edouard Manet este unul dintre cele mai celebre nuduri inspirat deopotriva din pictura lui Tiziano Vecelli. Tabloul a fost expus pentru prima data in anul 1865 la Salonul din Paris. Lucrarea a provocat revolta, deoarece zeita avea chip de curtezana.

– In tabloul Maja dezbracata, pictat de Francisco Goya, se spune ca este ilustrata amanta primului ministru spaniol Manuel de Godoy. Francisco a pictat si o varianta a tabloului in care femeia este imbracata.

Nasterea lui Venus de Sandro Botticelli reprezenta atat natura spirituala a iubirii, cat si pe cea fizica. Iubirea nascuta din contemplarea divinului era simbolizata de reprezentarea nud a lui Venus, iar Iubirea Terestra, de Venus impodobita cu bijuterii.

The French Bed este lucrarea in care Rembrandt descrie scene de dragoste dintr-un bordel. Se presupune ca scena il surprinde pe pictor cu Hendrickje Stoffels in patul lor conjugal.

Egon Schiele, unul din pictorii celebri pentru erotismul debordant din operele sale,a creat capodopera Two Women Embracing care surprinde dragostea dintre doua femei.

– Si Henri de Toulouse-Lautrec, in nenumaratele sale opere surprinde viata femeilor lesbiene, de exemplu in pictura In Bed, the Kiss artistul a redat sarutul a doua femei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*