Stiati, ca …?

Prin tuse se indeparteaza mucusul, noxele si infectiilor din laringe, traheei si bronhii. Tusea poate fi, de asemenea, un semn de boala pulmonara sau extrapulmonara. Conform medicilor, 40% din solicitarile consulturilor pneumologice sunt din pricina tusei.

Tusea si raguseala pot fi inlaturate cu ajutorul unei infuzii din frunze si coji de gutui. Impotriva tusei, frunzele de gutui pot fi pregatite si sub forma de macerat la rece – o lingura de frunze la o cana cu apa rece.

– In cazul tusei cu expectoratii, specialistii recomanda siropul de patlagina. Acesta este un bun antitusiv, expectorant, are si proprietati antibiotice usoare. Doza recomandata este de doua-trei lingurite pe zi atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, cu 30 de minute inainte de masa.

Pentru calmarea tusei iritative sunt indicate infuziile din plante cu actiune emolienta, antiinflamatoare, antispastica: socul, lumanarica, patlagina, podbalul, teiul, nalba mare sau nalba de gradina.

Cand tusea este insotita de expectoratii putem folosi plantele cu proprietati mucolitice, fluidizante, expectorante: ciubotica-cucului, iedera, iarba-mare, lemnul-dulce.

Studiile au aratat ca gargara cu apa calda si sarata poate vindeca inflamatia din gat si reduce excesul de mucus nedorit. Actionati precum un aspirator al bacteriilor care irita gatul si au efect daunator. Doctorii recomanda jumatate de lingurita dizolvata intr-un pahar cu apa. In cazul in care nu puteti suporta gustul sarat, puteti adauga o cantitate mica de miere. Tineti minte ca este important sa nu inghititi apa!

Supa de pui, este un remediu vechi de cand lumea si Pamantul care nu a dezamagit niciodata. Sodiul din zeama are proprietati antiinflamatorii, iar consumul de supa poate contribui la starea de bine. Durerea in gat ne impiedica de multe ori sa putem inghiti mancare uscata, grunjoasa, asa ca supa este un mod numai bun de a ne asigura ca acumulam nutrientii necesari pentru a lupta impotriva bolii.

Usturoiul este un antimicrobian si expectorant eficace contra tusei. Reteta este urmatoarea: zdrobeste cativa catei de usturoi, incalzeste-i intr-o tigaie si da-i copilului sa manance. Il poti introduce si in mancare preventiv, mai ales in sezonul rece, primavara si toamna.