Stiati, ca … ? 7 Curiozitati din Istorie

1) Organizarea cercetarii celor acuzati de erezie sau nesupunerea fata de biserica catolica a fost incredintata Inchizitiei, o institutie a bisericii catolice al carei nume vine de la termenul latin inquisitio – cercetare. Inchizitia a fost fondata de papa Inocentiu al III-lea (1198 – 1216) si exercitata de calugari cersetori ai ordinului dominican si de o parte dintre calugarii franciscani. Dupa anul 1542 a fost exercitata si de iezuiti cu cel mai mare zel. Prin metodele perfide si salbatice folosite (Inchizitia l-a ars pe rug pe Giordano Bruno si l-a silit pe Galileo Galilei sa-si retracteze ideile legate de pozitia Pamantului in sistemul solar), ea si-a creat o faima sumbra si si-a atras ura maselor populare. A fost lichidata in secolele XVIII – XIX.

2) Istoriografia a considerat drept istorici nationali ai romanilor pe:

Titus Livius (59 i.Hr. – 19 d.Hr.), autor al faimoasei opere intitulate ,,Ab urbe condita” (,,De la intemeierea orasului”), redactata in 142 de carti si din care au mai fost pastrate pana in zilele noastre 35 de carti. Expunerea lui Titus Livius cuprinde perioada de la intemeierea Romei (753 i.Hr. – data legendara) si pana in anul 9 d.Hr..

Publius Cornelius Tacitus (aprox. 55 – aprox. 120), autor al mai multor lucrari vestite, intre care: ,,Istorii” in 14 carti, ,,Anale” in 16 carti, ,,Dialogul oratorilor”, ,,Germania”, ,,Viata lui Agricola”. In special ,,Istoriile” si ,,Analele”, pastrate fragmentar, prezinta o deosebitavaloare documentara. Bun psiholog si talentat scriitor, multe dintre pasajeleoperei lui Tacit au valoare de antologie. De la el a ramas expresia latina: sine ira et studio (adica: fara ura si partinire), prin care voia sa-si autocaracterizezeobiectivitatea de istoric. Totusi, opera sa este realizatade pe pozitiilede clasa ale aristocratiei conservatoare, careia ii apartinea prin origine si educatie.

– Flavius Eutropius (sec. IV d.Hr.), autor al unui cunoscut compendiu, redactat in jurul anului 367 si intitulat ,,Breviarium ab urbe condita” (Breviar de la intemeierea orasului”, adica a Romei), in care trateaza istoria romanilor de la intemeierea Romei si pana sub domnia imparatului Valens (367 – 378). Eutropiu s-a referit in scrisoarea sa si la evenimente istorice petrecute in Dacia in secolele alII-lea si al III-lea ale erei noastre.

3) Imparatul roman Titus Flavius Vespasianus (69 – 79) a intreprins inabusirea rascoalei iudeilor izbucnita la Ierusalim in anul 69. Legiunile romane, sub comanda fiului sau Titus, cuceresc si darama orasul Ierusalim in anul 70, iar populatia locala este in cea mai mare parte scoasa din tara, fiind raspandita cu forta pe tot cuprinsul Imperiului roman.

4) Localitatea Cozia si manastirea omonima ridicata de Mircea cel Batran domnul Tarii Romanesti, isi trag numele de la … nuci! Ele se afla si azi intr-o regiune bogata in nuci si numita initial Nucet. In limba turca, nucii i se spune coz, ceea ce a condus la aparitia numelui de azi – Cozia.

Horezu si-a dobandit numele de la desele paduri imprejmuitoare care ocupau intr-o vreme tot nordul judetului Valcea si prin care baladuiau in voie ciuhurezii sau huhurezii – bufnite cu urechile motate (Ottus vulgaris). Numele frumoasei localitati Novaci, din nordul Olteniei, vine de la denumirea novacilor – mitici uriasi din legendele locale.

5) Manoasa tara a Barsei din sud-estul Transilvaniei isi trage numele de la barsa sau birta, o parte a plugului care leaga brazdarul de cormana. Specialistii socotesc ca de la numele Tarii Barsei isi dobandisera pe al lor si oile barsane, rasa regionala de ovine raspandita in aceasta parte a tarii.

6) ,,Hoarda de aur” a fost numele statului feudal al tatarilor (intemeiat de catre acestia impreuna cu unele dintre triburile mongole), intins din Asia centrala pana in rasaritul Europei in perioada de la mijlocul secolului al XIII-lea. ,,Hoarda de aur” si-a extins dominatia la mijlocul secolului al XIII-lea pana in Carpati. Ea decade la inceputul secolului al XV-lea, impartindu-se intr-o serie de mici hanate (de la Kazan, al Crimeii si de la Astrahan).

7) Ierusalimul, a fost daramat pentru intaia oara de catre Nabucodonosor al II-lea, rege al Babilonului (604-562 i.Hr.), in anul 537, iar locuitoriisai au fost dusi in asa-numita ,,robie babilonica”.