Știați, că…

Puțini sunt cei care știu că în Oradea există o Biserică unică în Europa, Biserica cu Lună, cunocută și sub denumirea”Catedrala ortodoxă cu hramul”Adormirea Maicii Domnului”, monument istoric zidit între anii 1784-1790 de către arhitectul Iakob Eder. A fost denumită astfel datorită unui mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sfera cu diametrul de trei metri, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.
-Biserica devine catedrală episcopală la 2 octombrie 1921, prin reînființarea vechii Episcopii Ortodoxe Romane a Oradiei, arhipastorita de Episcopul Roman Ciorogariu.
-Iconostasul (1816-1831) și vechea pictură au fost executate de frații Alexandru și Arsenie Teodorovici, iar portretul lui Horea eroul revoluției din 1784 se află așezat deasupra iconostasului.
-În anul 1793 se instalează în turnul bisericii Orologiul și Luna, fiind opera unui inventiv și iscusit mecanic orădean Georg Rueppe. Mecanismul este astfel conceput încât luna face o rotație completa în jurul axei sale, în 28 de zile indicând astfel fazele lunii.
– În biserică odihnesc rămășițele trupești ale episcopilor Roman Ciorogariu , Nicolae Popovici și Vasile Coman , alături de ctitorii Mihai Cristof și Mihai Puspechi.
– Actuala pictură în frescă a fost executată de către renumitul pictor Eremia Profeta între anii 1977-1979 și restaurată în 2000-2001 de către pictorul Marian Verza.
– Biserica deține și o colecție muzeală de obiecte bisericești aflate în muzeul”Roman Ciorogariu”, din curtea bisericii.
– Din pictura veche se mai păstrează icoanele de pe catapeteasmă, cea de pe scaunul arhieresc, amvon și de pe cele două strane.