Puțini sunt cei care știu că în Oradea există o Biserică unică în Europa,  Biserica cu Lună, cunocută și sub denumirea”Catedrala ortodoxă cu hramul”Adormirea Maicii Domnului”, monument istoric zidit între anii 1784-1790 de către arhitectul Iakob Eder. A fost denumită astfel datorită unui mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sfera cu diametrul de trei metri, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu.  Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

-Biserica devine catedrală episcopală la 2 octombrie 1921, prin reînființarea vechii Episcopii Ortodoxe Romane a Oradiei, arhipastorita de Episcopul Roman Ciorogariu.

-Iconostasul (1816-1831) și vechea pictură au fost executate de frații Alexandru și Arsenie Teodorovici, iar portretul lui Horea eroul revoluției din 1784 se află așezat deasupra iconostasului.

-În anul 1793 se instalează în turnul bisericii Orologiul și Luna, fiind opera unui inventiv și iscusit mecanic orădean Georg Rueppe. Mecanismul este astfel conceput încât luna face o rotație completa în jurul axei sale, în 28 de zile indicând astfel fazele lunii.

– În biserică odihnesc rămășițele trupești ale episcopilor Roman Ciorogariu , Nicolae Popovici și Vasile Coman , alături de ctitorii Mihai Cristof și Mihai Puspechi.

– Actuala pictură în frescă a fost executată de către renumitul pictor Eremia Profeta între anii 1977-1979 și restaurată în 2000-2001 de către pictorul Marian Verza.

– Biserica deține și o colecție muzeală de obiecte bisericești aflate în muzeul”Roman Ciorogariu”, din curtea bisericii.

– Din pictura veche se mai păstrează icoanele de pe catapeteasmă, cea de pe scaunul arhieresc, amvon și de pe cele două strane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*