[VIDEO] Forumul Economic Mondial a testat lumea in vederea inchiderii internetului ? ” Un atac cibernetic cu caracteristici asemanatoare COVID ?

Coronavirus (COVID-19) Outbreak Laboratory Research & Quality Control on a high technology equipment.

,,Pandemia de covid-19 a zguduit profund economia si societatea noastra, si ne-a aratat cat de vulnerabili suntem la amenintarile biologice. In acest moment in lumea digitala exista riscuri similare, dar care sunt ignorate.

Un atac cibernetic avand caracteristicile covid s-ar raspandi mai repede si pe o mai mare intindere decat orice virus biologic. Rata lui de reproducere ar fi cam de 10 ori mai mare decat ce am vazut in criza covid. Pentru a va face o idee: unul din virusii informatici cu cea mai rapida raspandire din istorie – virusul Slammer/Saphire din 2003 – si-a dublat raspandirea la fiecare 8,5 secunde, infectand peste 75.000 dispozitive in 10 minute si aproape 11 milioane in 24 de ore.

Din fericire – cel putin pana acum – atacurile cibernetice nu au avut impact asupra sanatatii noastre asa cum au avut pandemiile. Dar impactul la nivel economic (si prin urmare impactul in viata de zi cu zi) au fost la fel de grave, si uneori chiar mai grave. Vedeti … singurul mod de a opri propagarea exponentiala a unei amenintari cibernetice de tip covid este de a deconecta complet de la internet si unele de la altele milioanele de dispozitive vulnerabile. Toate astea in decurs de cateva zile.

O singura zi fara internet ne-ar costa economiile mai mult de 50 miliarde de dolari SUA, iar asta inainte de a calcula impactul economic si societal in caz ca acele dispozitive sunt conectate la servicii esentiale, precum transportul si sanatatea.

Pe masura ce lumea digitala se contopeste din ce in ce mai mult cu lumea fizica, efectele atacurilor cibernetice asupra sigurantei noastre continua sa se extinda, si la o viteza mai mare decat pregatirile pe care le facem. Covid-19 era anticipat ca risc, la fel si echivalentul lui in lumea digitala. Sa ne pregatim mai bine pentru a doua amenintare. Acum e vremea potrivita”.