Traditii, obiceiuri si superstitii in noaptea de Ajun in Romania si in lume

Peste tot in lume de Craciun familia se aduna in jurul mesei. Ajunul este sarbatorit in ziua de 24 decembrie, atunci cand, nu ar trebui se manance nimic (post aspru), dupa cum ne spun sfintii parinti, pentru a avea noroc in decursul vietii.

In ziua de Ajun, cand gospodinele ies prima data in curte, trebuie sa adune cateva surcele. Apoi sa le imprastie prin casa: aceste surcele se numesc ,,pui”. Cei care cresc albine nu trebuie sa dea nimic din casa in ziua de Ajun. Daca fac asta o sa le mearga bine si sa nu o sa le piarda la roit. Gospodinele trebuie sa fiarba pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate. Asa le vor avea si in anul urmator. In Ajunul de Craciun este bine sa li se dea copiilor sa manance dovleac, pentru a fi sanatosi tot anul. In unele locuri, exista obiceiul conform caruia fetele nemaritate trebuie sa tina post negru pentru a-și putea visa ursitul. In alte regiuni fetele, pentru a-si vedea ursitul, lasa afara peste noapte putin din toate felurile de mancare negustate. Astfel ursitul va veni si va gusta, iar acestea vor putea sa-l vada.

In multe tari catolice cum ar fi Spania, Italia sau Franta, ajunul de Craciun este foarte important. Desigur, si pentru ortodocsi slujba Nasterii Domnului este foarte importanta. Numerosi crestini sunt prezenti in dimineata zilei de Craciun la biserica. Masa din seara de Craciun este de asemenea o traditie peste care nu putem trece cu vederea. Bucate care mai de care mai delicioase sunt preparate si impartite alaturi de cei dragi in fiecare familie. In tari precum Belgia, Lituania sau Finlanda, oamenii iau masa de Craciun si apoi merg la slujba. Ajunul Craciunului este ziua in care locuitorii uneor tari precum Germania, Suedia si Portugalia fac schimb de cadouri. In multe tari europene Ajunul Craciunului este ziua in care bradul se aduce in casa. Aici se impodobeste cu globuri, beteala si lumini. Traditia spunea ca in fiecare casa trebuie sa se gaseasca in seara de Ajun vasc. Acesta a proteja familia de spiritele rele si pentru a aduce noroc.

Sarbatori cu Hristos!