Stiati, ca … ? Patru Regi faimosi ai Egiptului

Ramses al II-lea, este considerat unul dintre cei mai puternici regi ai Egiptului. El a condus in timpul dinastiei a XIX-a din anul 1279 pana in anul 1213 i.Hr. Unele dintre cele mai mari realizari ale lui in timp ce erau la putere erau marile monumente pe care le-a construit. De fapt, in timpul domniei lui, au fost construite mai multe structuri decat in timpul oricarui alt faraon. Ramses al II-lea este, de asemenea, renumit pentru realizarile sale militare care i-au permis sa recupereze teritoriul egiptean, care a fost pierdut anterior sub Akhenaten. El a fost sarbatorit de public si a devenit un zeu. El si-a facut misiunea de a intoarce Egiptul la religia pe care o practicase inainte de a deveni monoteista.

Ramses al III-lea, este un altul dintre imparatii celebri din Egipt. El a fost al doilea Faraon al dinastiei a XX-a si este considerat a fi ultimul conducator cu putere semnificativa. El a condus din anul 1187 pana in anul 1151 i.Hr. si in acest timp, Egiptul a inceput sa-si piarda rolul important in lume. Mai degraba decat sa se concentreze asupra proiectelor de constructii, Ramses al III-lea a reorganizat templele existente si le-a alocat terenuri arabile. La momentul mortii sale, aproximativ 33% din terenurile agricole apartineau templelor, ducand la lipsa de hrana in regat. Cand muncitorii lui nu au fost platiti, au organizat o greva care a fost prima in istoria inregistrata. Una dintre sotiile lui si un numar de ofiteri ai lui au organizat o incercare de asasinat fara succes impotriva lui Ramses III, sperand ca fiul reginei, Pentewere, ar lua tronul. Au fost gasiti vinovati si forțati sa se sinucida. Ramses al IV-lea, Ramses al V-lea si Ramses al VI-lea, toti fiii sai, au devenit urmatorii trei regi din Egipt. Per ansamblu, domnia lui Ramses al III-lea a fost marcata de probleme si de declinul economic.

Cleopatra, era cea mai faimoasa regina din antichitate al carui nume semnifica ,,glorie tatalui” (din limba greaca: kleos – glorie, pater – tata), o femeie cunoscuta pentru puterea sa legendara de a seduce pentru a-si realiza ambitiile. Toate sursele antice o denigreaza, fiind prezentata ca o regina tarfa si criminala. Relatia romantica dintre Cleopatra, ultima regina a Egiptului, si generalul Marc Antoniu, a devenit cea mai cunoscuta telenovela din istorie. Cleopatra s-a nascut in anul 69 i.Hr., in Egipt, ca descendenta a lui Ptolemeu I (unul dintre comandantii lui Alexandru cel Mare) si fiica a faraonului Ptolemeu al XII-lea. Ea a nu a avut o copilarie preau usoara in ciuda traiului luxos si opulent. Regatul Egiptului era faramitat de coruptie, revolte, saracie si de pierderile teritoriale (Cipru si Cyrenaica), pierzandu-si de atunci statutul de putere regionala mediteraneana. Ptolemeu s-a refugiat la Roma cu fiica sa in timp ce Cleopatra a VI-a Trifenei a preluat coroana. Dupa moartea ei, Berenice a IV-a a uzurpat puterea pana la revenirea lui Ptomeleu care si-a recapatat puterea cu sprijinul roman al generalului Pompei si Aulus Gabinius. Berenice a fost arestata, acuzata de uzurpare si executata prin decapitare. La cei 14 ani ai sai, Cleopatra a devenit regenta. In anul 51 i.Hr., Ptolemeu al XII-lea a murit. Ptolemeu al XIII-lea, la cei 10 ani ai sai, a fost incoronat ca faraon alaturi de sora si sotia sa Cleopatra care avea 18 ani. Domnia acestora a inceput catastrofal: criza economica, foamete, seceta produsa de inundatiile deficitare ale Nilului, razboaiele politice de la curte dintre Cleopatra si Ptolemeu care nu voiau sa-si imparta puterea. Cleopatra a fost in cele din urma inlaturata de fratele ei. Numele ei a fost sters din documente si monedele cu chipul acesteia au fost topite. In anul 48 i.Hr., aflata in exil, Cleopatra, alaturi de sora ei Arsinoe, a declansat o rebeliune in jurul orasului Pelusium. Avea nevoie însa de un aliat puternic pentru a-si recapata puterea caci zilele ei ii erau numarate. Pe 12 august, anul 30 i.Hr., Cleopatra s-a otravit folosind o combinatie din conium, aconitum si opium.

Tutankhamun, a domnit in timpul dinastiei a XVIII-a, devenind faraon la varsta de 9 ani. El a fost faraon intre anii 1332 si 1323 i.Hr.. El a mutat capitala in Thebes si a intors religia egipteana, concentrandu-se pe Amun, un venerat anterior, in loc de Atena. Regula lui scurta a lasat un impact foarte mic asupra Egiptului. Astazi, el este renumit pentru comorile gasite in mormantul sau in timpul anului 1920. Se spune ca si mormantul lui este blestemat; zeci de persoane au murit dupa ce au intrat in contact cu acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*