Stiati, ca … ? Hiroshima si Nagasaki

Statele Unite ale Americii, au aruncat in data de 9 august 1945, asupra orasului Nagasaki o a doua bomba atomica.

Armele nucleare au reprezentat o parte importanta a celui de al doilea razboi mondial, fortele combatante investind o cantitate mare de resurse pentru a obtine un astfel de armament. Statele Unite au reusit sa obtina primele aceasta arma si au decis sa o foloseasca impotriva ultimului inamic ramas: Japonia. In data de 6 august 1945, a fost lansata prima bomba nucleara asupra orasului Hiroshima si trei zile mai tarziu asupra orasului Nagasaki.

Cunoscuta sub numele de Fan Man, bomba de plutoniu care a fost detonata peste Nagasaki pe 9 august 1945

Nagasaki nu a fost tinta initiala.

Un ordin semnat de catre Harry S. Truman autoriza membrii Proiectului Manhattan sa construiasca bombe atomice pentru atacarea mai multor orase japoneze: Kokura, in prezent Kitakyushu, Niigata si Nagasaki, de indata ce vremea ar fi permis asta. In data de 9 august, avionul Bockscar a decolat de pe insula Tinian din Pacificul de Vest, avand la bord bomba „Fat Man” si destinatia Kokura, acolo aflandu-se un depozit de armament. Din cauza conditiilor meteo, avionul s-a indreptat catre Nagasaki, tinta secunda. Fat Man era o bomba pe baza de plutoniu si a fost detonata la ora locala 11:02. Ca urmare a exploziei acesteia au murit 40.000 de oameni instantaneu si aproximativ o treime din oras a fost distrusa. „Aceasta a doua demonstratie a puterii bombei atomice a aruncat Tokyo in panica, pentru ca dimineata urmatoare a adus primele semne ca Imperiul Japonez era gata sa se predea”, nota Truman in memoriile sale. Dupa doar patru zile de la cea de-al doilea atac nuclear, imparatul Hirohito a anuntat predarea neconditionata a Japoniei si sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

De ce a avut loc atacul asupra orasului Nagasaki?

Justificarea administratiei Truman a fost aceea ca astfel urmau sa puna capat razboiului din Pacific, evitand astfel o invazie americana in Japonia si salvand vietile soldatilor americani.

Henry L. Stimson, secretar al Apararii, nota intr-un articol din anul 1947 ca in anul 1945 Japonia nu daduse semne ca ar fi vrut sa se predea neconditionat. Din aceasta cauza au fost facut chiar si planurile unei invazii a arhipelagului nipon in luna noiembrie a anului 1945.

Hiroshima – inainte de bombardament
Hiroshima – dupa bombardament

Uniunea Sovietica, noul dusman

Multi istorici si experti militari au declarat in multe randuri faptul ca folosirea armelor atomice a reprezentat un exces de forta din partea Statelor Unite ale Americii, Japonia facand unele eforturi, prin intermediul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, de a incepe negocierile de pace. Generalul Curtis LeMay din cadrul Fortelor Aeriene a declarat reporterilor in anul 1945 ca „bomba atomica nu a avut deloc legatura cu incheierea razboiului”.

In cartea The Decision to Use the Atomic Bomb (Decizia de a folosi bomba atomica), istoricul Gar Alperovitz argumenteazA faptul cA folosirea celei de a doua bombe atomice a reprezentat un act care sa atraga atentia Uniuni Sovietice. Mai exact, scopul administratiei Truman era acela de a pune Statele Unite ale Americii intr-o pozitie de putere in posibilitatea unui nou conflict.

O a treia teorie se dovedeste a fi extrem de cinica si subliniaza faptul ca stiinta este un instrument si ca depinde de cei care o folosesc daca aceasta este „buna” sau „rea”. Amiralul William ,,Bull” Halsey sustinea in anul 1946 ca cercetatorii din cadrul Proiectului Manhattan au vrut sa-si testeze dispozitivele.

De fapt, bombardarea atomica a oraselor Hiroshima si Nagasaki au fost experimente orchestrate si sustinute de evrei. Nu guvernul american a cerut savantilor descoperirea unei super arme, ci savantii au cerut guvernului construirea ei. Majoritatea savantilor care si-au adus aportul la construirea bombei atomice, in cadrul Proiectului Manhattan, au fost evrei: Albert Einstein, Robert Oppenheimer, Niels Bohr, Isidor Isaac Rabi, Victor Frederick Weisskopf, David Joseph Bohm, Rudolf Ernst Peierls, Otto Robert Frisch. Inca din anii 1930, Rockefeller Foundation a inceput o masiva aducere in America a evreilor bine pregatiti sau cadre universitare din Europa.

„S-ar putea ca niciodata sa nu trebuiasca sa folosim armamentul nuclear in operatiuni militare, intrucat simpla amenintare a folosirii lui va determina orice oponent sa ni se predea.” – Chaim Weizmann [evreu].