Stiati, ca …? Flatulenta (basina, partul) sau Eructatie (ragait)

Gazul intestinal eliminat pe gura sau prin anus. Balonarea, gazele intestinale si eructatia pot fi stanjenitoare si disconfortabile. Balonarea si eliminarea gazelor continute in stomac sunt procese naturale, provocate de inghitirea aerului sau descompunerea alimentelor prin digestie.

Eructatia: eliminarea aerului in exces pe gura (denumirea populară este,,ragait”). Apare atunci cand se consuma alimente sau / si lichide in graba, se vorbeste in timpul servirii mesei, se consuma bauturi gazoase din sticla sau cu paiul, se inghite aer in exces.

Flatulenta: acumularea de gaze in colon. Gazele intestinale sunt cauzate de regula de fermentarea alimentelor nedigerate in colon. Gazele se pot forma si in situatia in care sistemul digestiv nu incheie procesul de digerare a anumitor componente din alimente, precum glutenul sau zaharul din produse lactate sau fructe.

Cateva intrebari adresate de pacienti, medicului specialist si raspunsurile acestuia:

Care e faza cu diversitatea de zgomote pe care le produc parturile? De ce unele se furiseaza, iar altele suna ca un camion diesel in urcare pe un munte?

Tipurile de flatulenta sunt direct legate de cantitatea de aer inghitita si abilitatea intestinelor de a descompune mancarea in gaz. Are legatura si cu forma sfincterului atunci cand gazul e eliberat. Daca sfincterul e strans, partul va face alt zgomot decat daca e relaxat.

Am observat ca de obicei nu simti nevoia de a face caca, ci simti ca vrei sa faci part. Asta are legatura cu materiile fecale sau pozitia lor in intestin?

Nu, are legatura cu muschii anusului. Sunt doi muschi de control. Unul intern, care e activ tot timpul, cel care iti da voie sa te asezi pe scaun fara sa iti faci nevoile pe el. Si mai e muschiul extern, care e un muschi voluntar, ca si bicepsul. Si cand ai nevoie sa tii scaunul, se va contracta. Celalalt motiv sunt hemoroizii, toata lumea are hemoroizi, dar oamenii cu hemoroizi mai mari uneori scapa gaz printre hemoroizi, gaz care preia mucusul produs de hemoroizi si pateaza chilotii. Ce scarbos.

Cat timp sta gazul in intestinele noastre pana iese?

Cam 30 de ore. Trebuie sa treaca prin 1,5 metri de intestin gros si 7,5 metri de intestin subtire.

Care e diferenta intre eructatie (ragait) si flatulenta (part)? De ce o parte din gaz iese pe gura si nu pe fund?

Din cauza configuratiei si a tinusului muschilor din stomac. Daca bei mult lichid acidulat repede, daca torni pe gat o cutie de suc, de exemplu, tot gazul ala trebuie sa mearga undeva, si cel mai bine este sa iasa in sus. Daca bei putin, atunci are timp sa treaca prin intestinul subtire si sa ajunga in intestinul gros, unde va fermenta.

Care e relatia dintre nivelul crescut de parturi si consumul de cafea sau bere?

Cafeaua face muschiul sfincterului sa se relaxeze putin, deci ai mari sanse sa faci parturi din greseala daca bei ceva cu cafeina. In situatia in care consumi bere, berea este acidulata, deci asta te face sa tragi parturi.