Stiati, ca … ? Embleme ale Aviatiei Romane. Traian Vuia. Avioane

Cel mai bun avion fabricat de Romania la 32 de ani distanta de la zborul lui Traian Vuia, Romania producea celebrul IAR 80, la Brasov. Acest aparat a fost unul din cel mai bune avioane militare din lume între anii 1939-1942. In anul 1939, Aviatia Regala a comandat 100 de asemenea avioane. Pastrand proportiile, este ca si cum Romania ar fabrica acum avioane similare cu F-22 Raptor, cel mai bun din lume in acest moment. ,,Avioanele IAR 80 au fost vopsite in culori de camuflaj, pe model englezesc.

Pe fuselaj au aparut personaje de desene animate, Mickey Mouse, Ratoiul Donald…

Aparusera desenele animate care rulau prin cinematografe, filmele de animatie ale lui Walt Disney si erau foarte indragite printre romani. Pentru a se deosebi unitatile intre ele, si-au ales ca simboluri aceste personaje”, ne-a explicat muzeograful Sorin Turturica. Astfel, unitatea de aviatie care se afla in Pipera, pe locul actualului Muzeu al Aviatiei, il avea ca emblema pe Mickey Mouse. Altfel spus, in mod natural, militarii romani simpatizau mai mult cultura americana decat cea germana, dominanta in acel moment in Europa. Insa dupa ce ne-am aliat cu Germania, aceste elemente grafice de inspiratie americana au disparut de pe avioane, iar insemnul de arma a devenit ,,Crucea Regelui Mihai”. Era mai apropiata de insemnele aviatiei germane, astfel ca toata lumea era multumita.

Unul din pionierii aviatiei mondiale, Traian Vuia a fost primul om care a construit si zburat cu un avion mai greu decat aerul, care s-a ridicat de la sol folosind doar mijloacele proprii (moto-propulsor, tren de aterizare).

Traian Vuia – pionier al aviatiei mondiale

Pana la avionul inventat de Vuia, intitulat Vuia nr. I, decolarea dispozitivelor de zbor se făcea cu ajutorul unor mijloace exterioare aparatului, cum ar fi: catapulta, cablu de lansare sau remorcare. Printre rezultatele cercetarilor efectuate de Vuia, unele confirmate mai tarziu, se numara: formula monoplana a avioanelor (recunoscuta ulterior ca fiind cea mai corespunzatoare), a realizat prima aripa de avion cu incidenta variabila in zbor, a aplicat la aparatul sau de zbor principiul unei singure elice tractive, a realizat primul aeroplan cu aripi pliante. Dupa o perioada de timp, Traian Vuia a imbunatatit aeroplanul Vuia I, iar in august 1906 a prezentat o varianta perfectionata a acestuia, Vuia I bis. Cu acest model, pana in martie 1907, a efectuat mai multe experiente si a realizat mai multe zboruri la diferite inaltimi. Spre deosebire de primul model, aeroplanul avea o curbura mai mica a aripilor, un stabilizator orientabil si un randament imbunatatit al motorului. Vuia nr. II a fost un nou model de avion, prevazut cu aripi pliabile si un motor „Antoinette” de 25 CP. Cu acest aparat Vuia a zburat de mai multe ori, ultimul din aceste zboruri a fost efectuat in 17 iulie 1907, la Bagatelle, pe o distanta de 70 metri. Acest avion a fost expus la primul Salon aeronautic de la Paris.

– Primele 4 cele mai bune avioane din lume:

1. F-22 Raptor este un avion de vanatoare cu un singur loc, face parte din generatia a cincea de avioane militare care dispun de supermanevrabilitate si tehnologie stealth.

A fost proiectat in primul rand ca un avion de vanatoare cu superioriate aeriana, dar are si alte capabilitati aditionale, cum ar fi atacuri la sol, tehnici de lupta folosind arme eletronice si rolul de interceptare a semnalelor inamice.


2. F-35 Lightning II (evoluat din modelul X-35 Joint Strike Fighter) este un avion militar de asalt monoloc, din generatia a cincea de avioan, cu un singur motor, multirol – atac la sol, recunoastere aeriana si misiuni de aparare a spatiului aerian, bombardare strategica si lupte aeriene.

F-35 are trei modele principale: F-35A cu decolare si aterizare conventionala, F-35B cu decolare pe distanta scurta si aterizare pe verticala si F-35C varianta avand baza pe portavioane. Avioanele F-35 sunt destinate sa ofere cea mai mare parte a puterii aeriane tactice a Aviatiei Statelor Unite ale Americii si Marinei in urmatoarele decenii. Livrarile de F-35 pentru armata S.U.A. sunt programate sa se deruleze pana in anul in 2037.

3. F-18 Hornet este un avion de vanatoare și avion de atac la sol, proiectat pentru a actiona de la bordul unui portavion.

A fost conceput in anii 1970 pentru a servi in U.S. Navy (Marina Militara S.U.A.) și U.S. Marines (Puscasii marini S.U.A.), inlocuind aparate ca F-4 Phantom, A-4 Skyhawk sau A-7 Corsair si actionand alaturi de F-14 Tomcat. La randul lui, F-18 Hornet va fi inlocuit de catre Lockheed F-35.