Stiati, ca … ? Curiozitati despre rromi sau tigani

– Sub aspect juridic, termenul de ,,rom” provine din cuvantul prakrit ,,dom”, care insemna ,,om” si se referea, pe de o parte, la imigrantii indieni provenind din diverse grupuri etnice, care s-au amestecat si au realizat casatorii mixte in Persia, formandu-se ca popor acolo si pornind apoi spre Europa, iar, pe de alta parte, la un subgrup etnic din India, care exista si astazi.

– In Europa, tiganii au fost tinuti in sclavie in Balcani (in special Moldova si Tara Romaneasca), ori si-au continuat calatoria raspandindu-se in toata Europa, din Spania (1425) pana in Finlanda (1597). Cand au aparut in Europa Centrala, primii tigani se prezentau drept pelerini veniti din Egipt, intr-o calatorie de penitenta, pentru a face uitat pacatul stramosilor lor care nu il recunoscusera pe Iisus Hristos.

Este cazul apocrifei evanghelice care plaseaza un grup de tigani la picioarele crucii Mantuitorului Iisus Hristos. Vazandu-l pe Iisus Hristos rastignit, in loc sa fie cuprinsi de mila, tiganii i-au furat putinele haine. ,,Este fapta aceasta umana ? – le-ar fi spus Iisus Hristos, indurerat. ,,Este ea posibila sub Cer ? Fii blestemat, tu popor al tiganilor; pe veci blestemat ! Fara de patrie sa umbli si nicaieri sa nu gasesti odihna !”

– Dupa cercetari pe esantioane de populatii tiganesti din intreaga Europa in anul 1940, savantii straini clasifica ca predominanta in cadrul indivizilor respectivi, grupa de sange de tip B ceea ce inca o data inradacineaza ideea ca originea tiganilor este straina de Europa, acestia provenind din cadrul continentului asiatic.

Tiganii erau o secta din Bizant care practicau izolationismul, iar limba lor fiind similara cu alte limbi indiene precum hindi. Tiganii sunt originari din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. Ei faceau parte din casta Ksatriya a rajpuitilor. In anul 1192 armatele aliate ale principilor din Rajput au fost infrante in Batalia de la Tararori, la nord-vest de Delhi. Dupa infrangerea suferita in lupta cu Mohamed Ghur, clanul razbonic nord – indian Rajput (casta Ksatrya), ar fi plecat impreuna cu familiile spre tinuturile arabe si turce, iar mai apoi in Europa.

– In Tarile Romane (Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca), tiganii apar mentionati in secolul al XIV-lea. Acestia aveau statutul de robi. Se pare ca tiganii au venit odata cu pecenegii si cumanii in Tara Romaneasca, prin secolele al XI-lea – al XII-lea. In Moldova prezenta tiganilor este atestata pentru prima data in anul 1414, in timpul domniei lui Alexandru cel Bun. In Ardeal documentele ramase din vremea regelui Sigismund, in anul 1423, vorbesc despre prezenta tiganilor in regiune. Multi dintre romi traiau in preajma curtilor boieresti si a manastirilor. In acele timpuri, tiganii erau considerati o mana de lucru foarte ieftina si asupra carora stapanul avea drept de viata si de moarte.

– Se presupune ca numele de ,,tigani” provine din grecescul ,,athinganoi” tradus ,,a nu se atinge”. In alte limbi se spune zingari, tsigans, zigeuners, cigani sau cikani.

– Limba tiganeasca are importante influente persane si armene, ceea ce dovedeste trecerea tiganilor prin aceste tari. Se pare ca din Armenia (probabil datorita invaziei turce), tiganii s-au despartit in trei grupuri, mergand inspre nordul Marii Negre, sud (pana in Egipt) si vest spre Imperiul Bizantin. Tiganii care au mers spre Imperiul Bizantin sunt cei care urmeaza sa se raspandeasca in toata Europa.

sursa: internet