Stiati, ca … ? Crestinismul pe intelesul tuturor

Crestinismul, a aparut in Iudeea inca din sec. I i.Hr. care era ocupata de romani. Este o religie care crede intr-un singur Dumnezeu si a fost intemeiata de Iisus Hristos.

Crestinismul s-a inspirat din Vechiul Testament, filosofia stoica greaca si legile romane privitoare la dreptul neamului. A inceput dupa botezarea lui Iisus in raul Iordan de catre Ioan Botezatorul. Iisus a inceput sa predice Evanghelia si-a ales 12 ucenici, a facut diverse minuni (vindeca ologi, orbi, demonizati, invie morti etc).

In Ierusalim a intrat in conflict cu gruparea religioasa a fariseilor si cu preotii evrei. Dupa Cina cea de Taină, in Vinerea Pastelui evreiesc a fost tradat de Iuda, unul dintre ucenicii sai, acuzat de Marele Preot Caiafa de faptul ca se crede Fiul lui Dumnezeu, a fost dat pe mana romanilor care l-au acuzat ca se pretinde rege al iudeilor iar guvernatorul Pilat din Pont a poruncit executarea lui Iisus prin crucificare. El a înviat a treia zi si s-a inaltat la cer trimitand Sfantul Duh pana la a doua venire a Sa. Crestinismul ne vorbeste despre iubirea de Dumnezeu si de aproapele nostru, fratia tuturor oamenilor, iertarea pacatelor, egalitatea oamenilor in fata lui Dumnezeu, mantuire in numele lui Iisus. Se bazeaza pe Biblie, Inviere, Inaltare, Botez, Cina cea de Taina, Rusalii, Crez, Sfarsitul Lumii si Judecata de Apoi. S-a raspandit prin predicile celor 12 apostoli (Petru, Pavel, Ioan, Andrei etc) care au vestit mantuirea prin moartea si invierea lui Iisus si venirea Imparatiei lui Dumnezeu. Matei, Marcu, Luca si Ioan au scris cele 4 Evanghelii ale Noului Testament in care prezinta pe scurt viata simpla si umila a lui Iisus si a discipolilor sai, si mesajul transmis de Dumnezeu prin cuvintele si faptele Fiului Sau.

La inceput la crestinism au trecut doar saracii si sclavii care sperau intr-o viata noua mai buna, mai dreapta, fara necazuri, iar mai tarziu si celelalte categorii sociale. S-au organizat biserici (adunari) crestine in Asia Mica, Macedonia, Grecia, Roma, conduse de episcopi, batrani, preoti si diaconi. La inceput, crestinii se adunau intr-o casa special amenajata unde spuneau rugaciuni si cantau imnuri de slava catre Dumnezeu. Deveneai crestin prin botez si impartasanie. Imparatii romani (Claudius, Nero, Dioclețian etc) i-au persecutat pe crestini, deoarece acestia nu li se inchinau si lor ca unor „fii de zei” asa cum se pretindeau, crucificandu-i, arzandu-i si aruncandu-i in arena sa fie sfasiati de lei. Unii crestini s-au lepadat de credinta, altii au devenit martiri, iar cei ramasi in viata s-au refugiat in catacombe, pentru a se putea ruga in liniste si feriti de ochii autoritatilor romane.

Constantin cel Mare le da prin lege libertatea de a se ruga fara sa mai fie nevoiti sa se ascunda, iar Teodosius a stabilit crestinismul ca religie unica in Imperiul roman. Crestinismul timpuriu s-a confruntat cu erezii (arianismul, nestorianismul, monofizismul) si cu lupta legata de cultul icoanelor. Unii invatati crestini (Iustin Martirul, Origene, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Augustin etc) au devenit Sfinti Parinti ai Bisericii scriind diverse lucrari religioase. Pentru clarificarea ideilor crestine episcopii s-au reunit in Concilii. Daca unii credinciosi au preferat sihastria, altii au devenit calugari. Astfel in secolul al VI-lea, Sfantul Benedict de Nursia a intemeiat in Italia, la Monte Casino, ordinul calugarilor numiti benedictini, care avea ca regula de viata, rugaciunea si munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*