Specii de insecte care traiesc putin

Pare greu de crezut, dar unele insecte pot trai doar putin pe Pamant. Nici nu apuca sa guste din frumusetea vietii ca deja parasesc aceasta lume. Sunt insa si exceptii, in care acestea ajung sa petreaca cateva luni de zile pe acest Pamant. Care sunt creaturile care traiesc atat de putin?

Libelulele, pot fi gasite in toate regiunile temperate si tropicale ale lumii, in apropierea lacurilor, baltilor si raurilor. Libelulele adulte se caracterizeaza printr-o pereche de ochi compusi mari, cu mai multe fatete, doua perechi de aripi puternice, transparente, uneori cu pete colorate si un corp alungit. Ele traiesc sub apa, cea mai mare parte a vietii lor, ca nimfe. Desi sunt insecte fascinante si viu colorate, putini stiu ca traiesc doar 4 luni. Specia are foarte multi pradatori: insecte, pasari si reptile. Chiar si in stadiul de larve pot fi vanate de pasari, asa ca rareori ajung sa traiasca 4 luni.

Mustele de casa, sunt unele dintre cele mai raspandite insecte de pe glob fiind intalnite aproape oriunde. Ele pot transporta agenti patogeni pe corpul lor si in fecale, pot contamina alimentele si pot contribui la transferul bolilor transmise prin alimente. Mustele adulte traiesc in mod normal doua pana la patru saptamani, dar pot hiberna in timpul iernii. Mustele care intra in casa pot trai mai mult, insa in natura nu supravietuiesc mai mult de o luna.

Furnicile, au evoluat din stramosi similari viespilor pe la mijlocul cretacicului acum 110–130 milioane de ani si s-au diversificat dupa cresterea numarului de plante cu flori. Furnicile formeaza colonii ale caror dimensiuni variaza de la cateva zeci de indivizi pradatori ce traiesc in mici cavitati naturale pana la colonii extrem de bine organizate ce ocupa teritorii largi si sunt formate din milioane de indivizi. Aproape toate coloniile de furnici au si cativa masculi fertili numiti trantori si una sau mai multe femele fertile numite matci sau regine. Masculul traieste doar 3 saptamani si are un singur scop in viata lui scurta: sa se imperecheze cu regina si sa duca mai departe traiul coloniei. El nu participa la construirea coloniei si e hranit de femelele furnica. De aici vine si numele de trantor. Multe culturi umane utilizeaza furnicile in bucatarie, farmacie si in ritualuri.

Mustele efemere, sunt acele insecte care se numesc rusalii deoarece apar in acelasi timp cu sarbatoarea Rusaliilor. Numele latin deriva de la doua cuvinte grecesti: ephemeros adica „de scurta durata” si pteron – „aripi”. Mustele isi petrec majoritatea timpului in stadiul de nimfe (inainte sa aiba loc metamorfoza) si mor la scurt timp dupa ce s-au reprodus. Anumite specii de muste efemere traiesc chiar mai putin, in jur de 8 – 10 ore, dar reusesc sa produca urmatoarea generatie intr-un timp scurt. Sunt mai putin raspandite ca specie fata de mustele de casa, asadar, ele nu pot fi intalnite prea des, mai ales ca au un ciclu scurt de viata.