Solutii de pastrare a cartofilor pentru sezonul de iarna

Pentru aerisirea uniforma a tuberculilor de cartofi, acestia nu se aseaza in forma de gramada, pe jos in beci, ci se amenajeaza mici ladite (sau un fel sertare mai adanci) din scanduri.

Temperatura în depozitele de cartofi pentru consum trebuie sa se mentina intre 3–4 grade Celsius. La temperaturi mai mici, cartofii se indulcesc, iar la -1 grad Celsius – ingheata. La temperaturi mai mari, incoltesc si se zbarcesc daca umiditatea aerului este scazuta, ca urmare a deshidratarii. Pastrati la lumina, cartofii inverzesc, devin amari si toxici pentru animale si om. Exista substante sub forma de pudra care impiedica incoltirea, dar cartofii destinati pentru samanta nu se vor trata cu asemenea substante.

Cartofii se pot, foarte usor, imbolnavi de putregaiul umed si uscat pe timpul pastrarii. Pentru a creste rezistenta la pastrare, cartofii se lasa cinci-sase ore dupa recoltare pe pamant la lumina zilei. Pentru asta recoltarea se face dimineata si dupa masa se strang de pe camp. Cu ocazia strangerii se face si sortarea pentru a indeparta cartofii bolnavi.

Repausul germinal al cartofilor este de 70-100 de zile in functie de soi. Daca s-ar planta dupa 100 de zile de la recoltare, s-ar obtine cei mai multi cartofi de la plantele respective. Gospodinele, daca au cartofi indulciti din cauza frigului, pot tine doua saptamani cartofii la temperatura bucatariei si gustul dulce dispare.

In gospodariile proprii, pastrarea cartofilor se face, de regula, in beciuri, in pivnite sau in bordeie si silozuri. Pentru aerisirea uniforma a tuberculilor, acestia nu se pun gramada, jos, in beci, ci se amenajeaza boxe din scanduri. Distanta dintre scanduri trebuie sa fie de 2 centimetri, pentru a se asigura o buna circulatie a aerului. Tot in acest scop, de la suprafata beciului, respectiv a pivnitei, si pana la baza boxei, se lasa un interval de 15-20 centimetri. De asemenea, la peretele unde este fixat geamul de aerisire, se lasa o distanta intre peretele boxei si cel al beciului, tot de 15-20 centimetri. Intr-un beci astfel amenajat, cartofii se pot pune intr-un strat de 2-2,5 metri inaltime, in timp ce fara astfel de amenajari, grosimea stratului de cartofi nu trebuie sa depaseasca 1-1,2 metri.

Indiferent daca sunt amenajate sau nu pentru pastrarea cartofilor, inainte de a se incepe recoltarea, pivnitele trebuie reparate, curatate si dezinfectate. Boxele se curata si se varuiesc cu var proaspat, care e si dezinfectant. Apoi, se recomanda sa se faca si o dezinfectie cu sulf. In acest scop, se inchid bine ferestrele, micile crapaturi, astupandu-se cu hartie. Se asaza apoi in mijlocul incaperii o tabla sau o galeata veche cu jar, peste care se pune praf de sulf. Se inchide usa pivnitei, respectiv a beciului, captusind-o pe aceasta cu hartie, dar si micuta aerisire facuta prin exterior, pentru a impiedica iesirea sulfului. Dupa doua-trei zile incaperea se aeriseste. In acest scop, se deschid ferestrele si uşile pivnitei sau trapa beciului in timpul noptilor de toamna, cand nu este pericol de inghet, iar ziua se tin inchise.

Aerisirea trebuie facuta cu multa grija, mai ales in primele zile dupa depozitare, cand tuberculii transpira mai intens. In timpul iernii, trebuie avut grija ca aerisirea sa se faca numai ziua, doar trei-patru ore, cand temperatura aerului afara este de 1grad Celsius.

Indiferent de modul de pastrare – in beciuri, in pivnite, in silozuri, in depozite speciale, aerisirea efectuata este o masura de mare importanta. Intrucat, dupa recoltare, procesele vitale fiziologice si biochimice din tubercul continua, toate operatiile care se fac in timpul pastrarii au scopul ca aceste procese sa se desfasoare cat mai lent – inainte de toate, respiratia. In conditii normale de pastrare, pe langa bioxidul de carbon care se formeaza, se degaja si o cantitate apreciabila de caldura, circa 2,5 kcal pe tona si ora, care determina cresterea temperaturii in masa de tuberculi, fapt ce accelereaza respiratia, provocand stricarea cartofilor. Din aceasta cauza, respiratia trebuie sa fie cat mai apropiata de minimum, ceea ce se realizeaza prin dirijarea temperaturii cu ajutorul aerisirii. Prin aerisire, respectiv, miscarea aerului se realizeaza improspatarea lui, evacuarea caldurii si a vaporilor de apa, degajati in procesul de respiratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*