Ridichea Neagra (Raphanus sativus varietatea niger)

Ridichea neagra apartine familiei cruciferelor, adica a acelor plante care au patru petale in forma de cruce. Acesta este mai mare decat ridichea obisnuita, aproape cat un mar, cu o coaja groasa,
neagra si miez alb.


Originea acesteia se pierde in timpul Egiptului antic, dar romanii sunt aceia care au raspandit-o in Europa. Ridichea neagra sau de iarna este un aliment pe care il putem folosi ca un bun aliat in multe afectiuni. Nu trebuie decat sa o consumam ca atare sau sub forma de suc ori de sirop.


Proprietati si beneficii:

Datorita continutului ridicat de fibre si de apa, ridichile sunt ideale in curele de slabire, intrucat potolesc foamea fara sa furnizeze o cantitate prea mare de calorii. 100 de grame de ridichi au doar 16 calorii, ceea ce inseamna ca pot fi consumate intr-o cantitate oricat de mare, fara teama de ingrasare.

Ridichea neagra, contine o multime de vitamine si saruri minerale. Radacina de ridiche neagra contine apa, vitamine (A, B si C), fibre, tocoferol, minerale (zinc, fier, calciu, sodiu), proteine, rofanol, substante sulfuroase si altele. Este o leguma medicament (denumita si magia neagra, datorita proprietatilor sale) bogata in fibre, dar saraca in calorii.

Ridichea neagra contine o substanta care ajuta la reglarea secretiei glandelor tiroide. Persoanele care sufera de hipertiroidism, se pot trata cu aceasta leguma pentru reglarea excesului de hormoni tiroidieni.
Ridichea neagra este excelenta pentru par si piele, detoxifiant excelent si afrodiziac de exceptie.