Oare De Ce se Forteaza Legalizarea Drogurilor Usoare?

De cateva luni, prin avalansa de stiri despre razboiul din Ucraina, criza energetica si variola maimutei se mai strecoara si cate o referire la nu-s ce tara occidentala care a decis legalizarea drogurilor usoare.

Desi ilegala in mare parte de pe glob, America a luat avans intr-un proces extrem de activ de legalizare a marijuanei, oferind un impuls major acestei tinere industrii. Si cum Statele Unite ale Americii dau tonul, exemplul este urmat orbeste si de noua Europa ce pare ca si-a uitat valorile sub care s-a dezvoltat in milenara-i existenta.

Pentru o mai buna intelegere a fenomenului aflat in plina expansiune, trebuie spus ca, potrivit conventiilor Organizatiei Natiunilor Unite, drogurile, inclusiv marijuana, pot fi utilizate numai in scopuri medicale si stiintifice.

Piata drogurilor usoare, o afacere de sute de miliarde. Pe fondul adancirii recente a crizei financiare si economice din Occident, traficantii de droguri usoare au atras atentia asupra afacerii lor ca fiind o modalitate de a castiga rapid bani frumosi.

Numerosi analisti au estimat ca piata canabisului valorează 100 de miliarde de dolari, iar cea de marijuana, undeva spre 60 de miliarde, cu potential urias de creste in urmatorii cinci pana la 10 ani.

De cativa ani, multe state occidentale, si nu doar America, au permis comercializarea unor asa-zise produse alimentare si a uleiurilor pe baza de canabidiol, un compus natural gasit in plantele de canabis. Iar datele furnizate de New Frontier Data estimeaza ca piata canabidiolului derivat din canabis va depasi un miliard de dolari la sfarsitul anului 2022!

Legalizarea marijuanei aduce beneficii autoritatilor prin impunerea de taxe si impozite. De exemplu, se estimeaza ca numai in statul american New York veniturile fiscale obtinute intr-un an din vanzarea de marijuana depasesc 350 de milioane de dolari!

Avand in vedere profiturile considerabile din aceasta industrie, pentru „oamenii de afaceri” din domeniu, multi dintre ei apropiati autoritatilor locale si centrale, nu exista niciun interes sa se gandeasca la pericolele utilizării drogurilor usoare. Iar mass-media din Vest pur si simplu nu este interesata de acest subiect (vezi cum s-a ascuns sub pres experienta negativa a Olandei, care a legalizat marijuana in anul 1976). De exemplu, jurnalul canadian de Psihologie si Psihiatrie a copilului raporteaza o crestere grava a problemelor de sanatate mintala in timpul adolescentei. Iar cercetarile arata ca marijuana este mai infricosatoare pentru creier decat alcoolul.

Cu toate acestea, eforturile de legalizare a drogurilor usoare se intetesc. Sa fie oare pentru ca autoritatile care fac asta sa isi atinga obiectivul de a controla tot mai usor populatiile?!