Oamenii devin mai natangi si nimeni nu stie de ce. Concluziile unui nou studiu

Omenirea a bifat multe lucruri stupide in secolul al XX-lea, insa, chiar si asa, testele IQ aratau o crestere a inteligentei. Acum insa, in mod oficial, trendul s-a inversat. Asta inseamna ca inteligenta oamenilor este in regres.

Jurnalistii de la inc.com se intreaba daca fenomenul a fost cauzat de dietele noastre din ce in ce mai nesanatoase, de sistemele educationale neperformante, de dependenta tehnologica sau poate de sursele de informare (tabloide si site-uri de fake news) pe care le frecventeaza multi dintre noi.

Fenomenul din secolul al XX-lea, perioada in care IQ-ul indivizilor a crescut cu aproximativ trei puncte in medie per deceniu este cunoscut drept efectul Flynn (dupa academicianul neo-zeelandez James Flynn, care a studiat fenomenul). Acum, acest trend a ajuns brusc la sfarsit, arata un nou studiu publicat de Lucrarile Academiei Nationale de Stiinte.

In cadrul studiului realizat de Centru Economic de Cercetare Ragnar Frisch din Norvegia au fost analizate rezultatele a 730.000 de teste IQ. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca efectul Flynn si-a atins apogeul la mijlocul anilor 1970. De atunci, trendul este in scadere semnificativa.

„Este cea mai convingatoare dovada de pana acum ca efectul Flynn s-a inversat. Daca plecam de la presupunerea ca modelul lor este corect, rezultatele sunt impresionante si destul de ingrijoratoare”, a spus psihologul Stuart Ritchie, de la Universitatea din Edinburgh, pentru The Times. Ritchie nu a participat la realizarea studiului. Studiul s-a bazat pe datele obtinute de la testele IQ facute de barbati norvegieni cu varste cuprinse intre 18 si 19 ani. Testul de inteligenta este obligatoriu la recutare, stagiul militar fiind obligatoriu in acest stat.

Datele provin de la trei generatii de barbati, nascuti intre anii 1962-1991, si au fost studiate din anul 1970 pana in anul 2009. De la o generatie la alta, IQ-ul a scazut cu 7 puncte in medie. Nu este pentru prima data cand un astfel de trend in scadere a fost observat. Chiar si James Flynn a vorbit despre el, acum un deceniu, cand i-a studiat pe adolescentii britanici.

Ce a dus la inversarea efectului Flynn nu poate sa spuna niciun om de stiinta cu siguranta. Insa studiul din Norvegia arata totusi ca aceste scaderi de IQ s-au intamplat si in interiorul familiilor. Descoperirea anuleaza teoria potrivit careia scaderea IQ-ului s-a datorat acumularii de gene dezavantajoase in anumite arii din societate. In schimb, spun cercetatorii, putem trage concluzia ca schimbarile stilului de viata ar putea fi de vina – felul in care sunt crescuti si educati copiii, cum isi petrec timpul liber, ce fel de jocuri aleg, daca citesc etc. Pe de alta parte, s-ar putea ca testele de inteligenta sa nu fi fost adaptate cerintelor societatii moderne, fiind astfel inexacte. De exemplu, s-ar putea concentra pe notiuni pe care nu se mai pune accentul in societatea contemporana. Astfel, exista o diferenta intre inteligenta cristalizata si cea fluida. Cea cristalizata cuprinde lucrurile pe care le-ai invatat, cea fluida se refera la abilitatea unui individ de a vedea in perspectiva si de a-si folosi logica in rezolvarea unor probleme de care nu s-a mai lovit pana in prezent. Implicatia aici este ca nu am fi mai putin destepti, ci testele IQ nu au tinut pasul cu evolutia societatii. Insa pana cand cercetatorii nu-si vor pune la bataie inteligenta fluida sa rezolve aceasta noua dilema, noi si IQ-urile noastre mici nu vom sti unde e de fapt problema.