In China o Alta Veste Proasta. G4 EA H1N1 – Un Nou Virus Posibil Pandemic

Iata ca dupa Covid-19, in China cercetatorii au constatat existenta unui nou virus posibil pandemic. De aceasta data se vorbeste de un nou agent patogen care se separa din H1N1, virusul care ne-a creat situatii dezagreabile in anii 2009-2010.

Practic, e vorba de o noua gripa (raceala avansata) care este transmisa de la porci la oameni. A fost descoperita recent si rezultatele cercetarilor au fost facute publice pentru a pregati lumea pentru o noua raspandire a unei boli pentru care nu exista inca leac. Pe langa pesta porcina africana, porcii vor fi acum si suspecti de noul virus.

VIRUSUL G4 EA H1N1 – CHINA

Virusul se numeste G4 EA si descinde genetic din tulpina H1N1 aflata la originea unei pandemii in 2009 a carei origine poate fi plasata in Mexic. ,,Poseda toate trasaturile esentiale care arata o inalta adaptabilitate pentru infectarea oamenilor”, au scris autorii, cercetatori de la universitati chineze si de la Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor din China.

Cercetarea prezentata este una voluminoasa: din 2011 pana in 2018, 30.000 de prelevari nazale au fost realizate pe porci in abatoare din 10 provincii chineze si intr-un spital veterinar, fapt care a permis izolarea unui numar de 179 de tulpini ale virusului gripei porcine. Cele mai multe apartineau unei noi varietati, care a devenit predominanta la porci incepand din 2016.

Apoi, cercetatorii au realizat diverse experimente in laborator pe dihori, animale utilizate foarte des in cercetarile asupra gripei, intrucat simptomele lor sunt comparabile cu cele ale oamenilor: aceste animale prezinta febra, tusesc si stranuta.

Expertii au observat ca virusul G4 era cel mai infectios, se inmultea in celulele umane si provoca la dihori simptome mai grave decat alte tulpini virale.

In plus, potrivit testelor in vitro, imunitatea obtinuta dupa contactul cu virusul uman al gripei sezoniere nu ofera protectie impotriva G4 EA H1N1.

O alta veste proasta este aceea ca persoanele care lucreaza in proximitatea porcilor si care au fost infectate au fost relativ numeroase, reprezentand un procent de 10,4%, potrivit testelor sangvine care cautau prezenta anticorpilor pentru acest virus. 4,4% din populatia generala pare sa fi fost, de asemenea, contaminata.

Virusul ar fi trecut deja la oameni, raporteaza cercetatorii chinezi, dar nu exista deocamdata dovada ca el poate fi transmis de la om la om, aceasta reprezentand actuala temere a expertilor.

,,Pandemiile se produc atunci cand virusurile gripei A cu un nou antigen de suprafata HA devin capabile sa se transmita de la om la om. Ingrijorarea noastra este ca infectiile umane, cauzate de virusul G4, sa nu duca la o adaptare umana si sa nu creasca riscul unei pandemii umane”, au concluzionat autorii studiului.

Dupa opinia lor, ar trebui implementat in regim de urgenta un sistem de supraveghere a persoanelor care lucreaza si intra in contact cu exemplarele porcine.

Vaccin pentru H1N1 exista, insa pentru G4 nici macar nu se poate stabili daca este necesar momentan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*