In caz de Cutremur – Patreaza-ti calmul si Gandeste-te (Repede!)

Cutremurul de Pamant este unul dintre cele mai groaznice si distrugatoare fenomene ale naturii de pe Terra. In unele tari, cuvantul cutremur este utilizat doar pentru acele miscari ale placilor tectonice care provoaca daune majore si unde seismice sau miscari seismice pentru cele care trec neobservate.
Daca te afli intr-un autovehicul, actioneaza astfel: opreste masina cat mai repede, dar stai inauntrul ei, caci vei fi aparat de obiectele care cad. Ghemuieste-te sub nivelul banchetei si vei fi mai aparat daca de pe vre-un acoperis cade ceva greu. Dupa ce se termina cutremurul, fii atent la obstacolele cazute pe drum, sau la diversele pericole nou aparute, cum ar fi: cabluri electrice rupte si cazute; crapaturi sau gauri in sol; drumul sau un pod slabit, crapat, gata sa se darame.
Daca te afli in aer liber, actioneaza astfel: intinde-te pe sol. Nu incerca sa fugi. S-ar putea sa fii trantit sau sa nimeresti intr-o crapatura aparuta in sol. Evita aglomeratia. Nu alerga (daca alergi, te dezechilibrezi si obosesti repede). Departeaza-te de cladirile si copacii inalti. Fereste-te de caderea tencuielii, cosurilor, ornamentelor de zidarie. Nu cobori in metrou, in subteran sau in tunel, caci s-ar putea surpa si chiar prabusi. Nu te grabi sa intri imediat in casa, in cladire, asteapta sa vezi ce se intampla la o eventuala replica, la un nou cutremur. Acesta ar putea declansa chiar daramarea constructiei deja fisurate, slabite de cutremurul principal (precedent). Pe un deal e bine sa urci spre varf. Pantele prezinta pericolul pornirii unei alunecari de teren, din care sa nu mai poti scapa. Totusi, se cunosc si exceptii: persoane care s-au facut ghem si s-au rostogolit pe sol, ‘,,plutind’” pe pamantul ce aluneca. Plajele care nu sunt marginite de faleze sau maluri inalte sunt destul de sigure pentru inceput. Dar imediat ce se opreste cutremurul, urca mai sus. S-ar putea sa apara un val submarin (tsunami), mult mai periculos decat orice replica a cutremurului principal. Pastreaza-ti calmul si gandeste-te (repede!). Cand incepe cutremurul, viteza de actiune este esentiala pentru supravietuire. Nu mai e timp sa-i organizezi sau sa-i iei cu binisorul pe ceilalti. Daca e nevoie, foloseste forta ca sa-i duci la loc sigur sau sa-i trantesti la sol.
Dupa ce s-a oprit cutremurul, actioneaza astfel: Nu parasi imediat cladirea, verifica daca drumul e sigur. Stinge incendiul. Nu folosi un focdeschis. Inchide gazele, apa, electricitatea. La deschiderea usilor, dulapurilor sau sertarelor s-ar putea sa cada lucruri dinauntru. Curata substantele chimice, toxice, periculoase care s-au varsat. Nu aprinde chibrituri, bricheta, aparatele electrice daca este posibila o scurgere de gaze. Circula incaltat. Imbraca-te corespunzator anotimpului. Nu lua cu tine lucruri inutile. Pe drum nu bloca circulatia rutiera. Dezastrul unei molime, posibile ca urmare a distrugerii canalizării sau a conta-minarii apei si descompunerii cadavrelor prinse sub daramaturi, este la fel de mare ca si cel produs de cutremurul propriu-zis. Ingroapa toate cadavrele de oameni si animale. Actioneaza pentru asigurarea igienei personale si a colectivului. Filtrează şi fierbe toată apa. Înainte de a folosi closetele verifica daca sistemul de canalizare este intreg si in stare de functionare normala. Nu te adaposti in cladiri avariate, printre ruine. Construieste un adapost din resturi. Fii pregatit ca pot urma replici ale cutremurului, posibil tot asa de puternice ca socul initial.