Imigratia intr-o lume COVID-19. Politica imigrarii in lume

In urma cu un an, foarte putini oameni ar fi prezis ca vom trai o pandemie in viata noastra. Pana la mijlocul lunii martie 2020, foarte putini oameni au folosit (sau chiar s-au gandit) la cuvantul pandemie, cu exceptia cazului in care au fost alimentati de filmul horror ocazional.

Dar iata-ne, in ianuarie 2021, formandu-ne noi obiceiuri, dupa cum este necesar – luand apeluri Zoom in pijamale (bine, poate doar fundul), optand pentru livrarea de alimente fara contact si – daca ne gandim sa trecem peste granite – verificam periodic stirile pentru actualizari privind noile modificari ale politicilor de imigrare.

In ceea ce priveste aspectul luminos, este un moment excelent pentru a obtine un catelus – din pacate, acest lucru se datoreaza faptului ca actiunea de a calatori pare a fi un lucru din trecut. Cu restrictiile stabilite de majoritatea tarilor, sari peste granite devine din ce in ce mai dificil atat in scopuri de calatorie, cat si in scopul imigratiei. Pana in aprilie 2020, 90% din populatia lumii (adica 7,1 miliarde de oameni) traia in tari cu restrictii asupra persoanelor care soseau din alte tari. Aceasta a inclus turisti, studenti, oameni care calatoresc in scopuri de afaceri si noi imigranti.

Desi perioada exacta pare sa se schimbe constant, majoritatea tarilor au, de asemenea, o perioada de auto-carantina de 14 zile in vigoare. Multe dintre aceste restrictii sunt inca in vigoare pe masura ce alunecam in anul 2021, expresii precum „inchiderea frontierelor” si „interdictia de calatorie” devenind obisnuite. Angajatorii au fost nevoiti sa faca modificari pentru a ramane in conformitate cu reglementarile in evolutie, asa ca vom analiza cateva dintre aceste modificari care ar putea afecta organizatia dumneavoastra.

Statele Unite ale Americii

Potrivit Forumului National pentru Imigrari, administratia lui Trump a emis peste 48 de modificari de politica care au afectat aproape toate aspectele sistemului imigratiei de la inceputul pandemiei. Sistemul de vize H-1B, care permite angajatorilor americani sa angajeze temporar lucratori straini in profesii de specialitate, a fost in continua modificare.

Incepand cu 8 ianuarie 2021, SUA au anuntat ca schimba procesul de selectie pentru viza H-1B, prioritizand salariul si abilitatile in fata sistemului actual de loterie. Eliberarea vizelor a scazut in anul 2020 si a existat o intarziere semnificativa in cererile de sedere permanenta.

Regatul Unit al Marii Britanii

Un singur cuvant: Brexit. Marea Britanie care paraseste Uniunea Europeana a influentat foarte mult politicile de imigratie, pentru a spune cel putin. Potrivit unei declaratii de politica emisa in februarie 2020, un nou sistem bazat pe puncte incepe in ianuarie 2021. Se presupune ca va permite Regatului Unit sa preia controlul frontierelor sale, sa reduca migratia generala si sa acorde prioritate celor cu cele mai inalte competente.

Nu va exista o cale generala de lucru cu calificare redusa sau temporara – politica subliniaza indepartarea de a se baza pe „forta de munca ieftina” din Europa.

Europa

Salariile minime au crescut in Europa in anul 2020. Pentru a aborda lipsa fortei de munca si cresterea cererii de muncitori calificati, Elvetia a anuntat ca a stabilit cote de permise de munca pentru anul 2021 care au ca scop incurajarea lucratorilor straini sa intre in tara.

Pandemia a ingreunat intrarea in Europa a solicitantilor de azil si a imigrantilor, asa cum a aratat The New Humanitarian:

,,Pandemia de coronavirus a condus la o scadere cu 30% a numarului de persoane care solicita azil in UE in primele noua luni ale anului trecut, din cauza constrangerilor privind calatoriile internationale si a politicilor dure adoptate la frontierele externe ale UE care au facut mai dificila populatia cautand protectie pentru a ajunge la blocul de 27 de membri”.

Asia Pacific

Mai multe tari din APAC si-au intarit politicile privind imigratia. De exemplu, noile cerinte de imigratie si viza de munca din partea guvernului din Singapore isi concentreaza atentia asupra calitatii in politicile lor de talente straine – in special in sectorul tehnologic. De asemenea, au impus sanctiuni mai dure angajatorilor care au fost gasiti vinovati de discriminare.

China a cunoscut un nivel crescut de xenofobie fata de migrantii straini, unele dintre acestea legate de pandemie. Cu toate acestea, multi dintre acestia primesc lucratori straini, in special cei cu niveluri superioare de educatie, care pot contribui la dezvoltarea economiei.

Sursa: JD SUPRA