Histamina – dirijorul oricarui tip de inflamatie

Histamina este o substanta activa biologic, care joaca un rol cheie in reactia inflamatorie cauzata de infectii, leziuni fizice si alergii. La om, histamina exista la nivelul plamanilor, pielii si mucoasei gastrointestinala.

Alimentele care contin histamina sunt:

Alcool si alte bauturi fermentate, Branza invechita, Alimente conserve, murate si fermentate (ex. Iaurtul, varza murata), Leguminoase, cum ar fi naut, soia si lintea, Fructe uscate, Fructele de avocado, Unele legume, cuma ar fi: vanata, spanacul, rosiile, Carne prelucrata (mezeluri) sau afumata, Crustacee, Otetul, Ciocolata si cacao, Indulctiori si aditivi, Fructe citrice, Alimente semipreparate, Arahidele, Condimentele pulbere (usturoi, ardei, chili, scortisoara).

Alimentele care pot declansa eliberarea de histamina includ:

Majoritatea citricelor, Cacao si ciocolata, Rosiile, Germeni de grau, Aditivi, conservanti si coloranti, Leguminoasele, Nucile.

Alimentele care pot interfera cu activitatea enzimelor de degradare histaminica, includ:

Alcool, Energizante, Ceai verde, Ceai negru, Ceai mate, Albusuri de ou crude, unele iaurturi.

Alimente si bauturi cu un continut scazut de histamina, care pot fi incluse in dieta:

Pui proaspat fara piele, Galbenus de ou fiert, Carne si peste proaspete sau congelate rapid, Majoritatea legumelor proaspete, cu exceptia rosiilor si a vinetelor, Majoritatea fructelor, mai putin citricele, capsunele si ciresele, Lapte proaspat, pasteurizat, Alimente fara gluten, cum ar fi quinoa si orez, Lapte de nuca de cocos si orez, Crema de branza, Unt, Majoritatea sucurilor si smoothie-urilor de frute (in afara de citrice), Majoritatea ceaiurilor din plante, cu exceptia ceaiului negru, verde si mate, Cele mai multe legume cu frunze verzi, cu exceptia spanacului, Majoritatea uleiurilor de gatit.