Gutuile – fructele toamnei galben-aurii

Cum toamna este sezonul gutuilor, care se consuma fie coapte la cuptor, fie transformate in dulceturi delicioase. Chiar azi 14 octombrie privesc gutuii de langa lac si ma fascineaza culoarea sincera, un lucios si apetisant galben-auriu.

Gutuile au o multime de beneficii pentru sanatatea noastra. Consumul de fructe si legume de sezon, locale, este nu doar sanatos, ci si convenabil in ceea ce priveste preturile. Profita de faptul ca toamna se gasesc gutui in toate pietele si consuma cat mai des acest fruct. Desi gutuile se coc toamna, aceste fructe pot fi consumate pe toata perioada anului daca le conservi sub forma de compot, suc, jeleu sau dulceata.

Ce beneficii pentru sanatate au gutuile ?

Gutuile nu sunt doar parfumate si cu un gust deosebit, usor astringent, ci au si beneficii pentru sanatate, fiind de ajutor in cura de slabire, contribuind la reglarea tensiunii arteriale si chiar la combaterea anxietatii.

Gutuile te ajuta sa slabesti

Gutuile au un continut caloric redus, 100 de grame de gutuie cruda avand numai 57 de calorii. Mai mult decat atat, coaja de gutuie contine cantitati mari de fibre, ceea ce inseamna ca faciliteaza digestia si mentine pentru mai mult timp starea de satietate, un avantaj in cura de slabire. Poti consuma felii de gutuie cruda stropite cu putina zeama de lamaie pentru a nu se oxida, ca gustare, intre micul dejun si pranz, de exemplu.

Gutuile usureaza problemele gastrointestinale

Catechina si epicatechina care se regasesc in fibrele din gutui curata colonul de toxine si protejeaza membrana care captuseste stomacul. Astfel, majoritatea afectiunilor gastrointestinale sunt ameliorate de consumul de gutui, preferabil gatite la cuptor.

Gutuile au proprietati antiinflamatoare

Gutuile coapte sunt bogate in vitamina C, acoperind cam un sfert din necesarul zilnic de vitamina C recomandat pentru un adult. Aceasta vitamina nu numai ca sustine sistemul imunitar si are proprietati antiinflamatoare, insa are si proprietati antialergice. Dermatita atopica, dar si cistita, pot fi atenuate prin consumul de gutui. Si in cazul reumaticilor, o cura de gutui coapte la cuptor amelioreaza durerile reumatismale sezoniere, la intrarea in sezonul rece.

Gutuile pot contribui la reducerea ridurilor

Nivelul mare de vitamine si antioxidanti din gutui ajuta pielea sa isi pastreze tineretea si aspectul sanatos. Antioxidantii ajuta la eliminarea efectelor negative ale radicalilor liberi, reducand aparitia ridurilor, eliminand petele si contribuind la protectia pielii impotriva efectelor radiatiilor solare.

Gutuile trateaza greata si varsaturile

Proprietatile diuretice ale gutuilor contribuie, de asemenea, la reducerea senzatiei de greata si a varsaturilor in timpul sarcinii. Se recomanda consumul de gutuie cruda sau fiarta.

Gutuile regleaza tensiunea arteriala

Potasiul are un rol esential in mentinerea tensiunii arteriale in parametri normali, iar gutuile se bucura de un continut bogat in potasiu. Consumand gutui, care regleaza tensiunea arteriala, reduci riscul de ateroscleroza, de afectiuni cardiace si de infarct.

Gutuile stimuleaza circulatia sangvina

Intrucat au un continut bogat in fier, cupru si zinc, minerale care au un rol important in producerea celulelor rosii, gutuile stimuleaza circulatia sangvina si oxigenarea intregului organism.

Gutuile pot stimula cresterea parului

Cand productia de globule rosii este mare si sangele circula bine prin tot corpul, acest lucru duce si la cresterea fluxului sangvin spre scalp, ceea ce duce, mai departe la stimularea cresterii parului. Gutuile ajuta la gestionarea stresului si combat anxietatea.

Gutuile contin antioxidanti care ajuta la reducerea stresului si la instalarea unei stari de calm, la combaterea si la prevenirea anxietatii

Gutuile pot preveni reactiile alergice. Gutuile pot preveni declansarea unei reactii alergice, iar daca sunt aplicate sub forma de compresa pe piele, ajuta la calmarea iritatiilor cutanate.

Gutuile ar putea preveni cancerul

Deoarece sunt bogate in antioxidanti de pret, gutuile neutralizeaza efectele radicalilor liberi din organism, ajutand la prevenirea unei serii de afectiuni, printre care si cancerul.

Cum sa selectezi si sa depozitezi gutuile?

Gutuile incep sa se coaca din luna septembrie. Cand le cumparati din piete, evitati gutuile verzi, necoapte bine, intrucat au o aroma neplacuta si alege-le pe cele galbene, bine coapte. Depoziteaza-le intr-un loc uscat si racoros, cum ar fi o camara, departe de lumina si surse de caldura. Daca vrei sa le pastrezi mai multe saptamani, le poti depozita in frigider.

Cum sa consumi gutuile?

Gutuile pot fi consumate ca atare, crude, feliate, mai ales daca vrei sa slabesti, insa gustul acestora poate fi usor neplacut din cauza continutului ridicat de tanin. Pentru cura de slabire, poti sa le consumi si putin fierte sau coapte intr-o tava, la cuptor, fara alte adaosuri. Daca nu le consumi pentru a slabi, poti prepara din gutui diverse gemuri, dulceturi, sosuri, marmelade sau jeleuri.

De asemenea, le poti folosi la prepararea placintelor, a tartelor si a altor deserturi. Pulpa poate fi folosita, de asemenea, la prepararea unei tocane de gutui ori in feluri de mancare cu fructe de mare, carne de pui sau de miel, deoarece ofera o aroma deosebita acestor preparate. Pulpa gutuii este sigur de consumat pentru majoritatea oamenilor, insa, daca esti intr-un tratament medicamentos, cere sfatul medicului legat de consumul de gutui.