Floarea Mana Maicii Domnului sau Caprifoiul

Mana Maicii Domnului sau caprifoiul este o planta cataratoare, al carei parfum ametitor ne duce cu gandul la miere si dulceata.

Numele caprifoiului vine de la o legenda conform careia Maica Domnului, incercand sa se ascunda cu micul Iisus in brate de soldatii lui Irod, a cautat adapost la mai multe plante. Caprifoiul a fost singura planta care a primit-o iar pentru aceasta, la plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o. Se spune ca planta a primit darul de a-i vindeca pe oameni de toate bolile, salvandu-i de la moarte, asa cum a salvat-o si pe Maica Domnului.

Mana maicii Domnului este o planta care infloreste la inceputul verii si incanta oamenii pana vara tarziu. Se planteaza in apropierea zidurilor sau a gardurilor. Fiind o planta cataratoare, aceasta infrumuseteaza locul atat prin parfum, cat si prin cromatica vesela si luminoasa pe care o are.

Beneficiile plantei binecuvantate

Printre posibilele beneficii ale caprifoiul lui se numara atenuarea durerilor de cap, ale afectiunilor ORL, coagularea sangelui sau anumite efecte antimicrobiene. Florile, semintele si frunzele de caprifoi sunt folosite in infuzii, tincturi, miere dupa retete populare care si-au dovedit utilitatea de-a lungul timpului.

Mana Maicii Domnului poate atinge pana la 8 metri inaltime intr-o perioada de 5-10 ani, fiind o planta care rezista foarte bine la ger. Se dezvolta frumos daca beneficiaza macar o parte din zi de soare direct. Curatarea sau tunderea binecuvantatei plantei este bine sa se faca primavara pentru a inflori apoi si mai spectaculos.