Femeile sunt mai multe decat barbatii si traiesc mai mult decat ei

In intraga lume se stie din statistici ca femeile traiesc mai mult decat barbatii. Cel mai recent raport al Oficiului pentru Statistica Naționala (ONS) relateaza ca speranta de viata a femeilor ajunge la 82,9 ani, iar a barbatilor la 79,2 ani. Speranta de viata variaza de la o tara la alta si se modifica o data la cativa ani, luand, in general, o traiectorie ascendenta, deoarece progresele din domeniul sanatatii si medicamentele scad rata mortalitatii si combat bolile care pot pune viata in pericol.

Cat de consecvent este decalajul?

Sperante medii de viata s-au inregistrat de la mijlocul anilor 1800, iar femeile au condus intotdeauna, diferenta fiind de peste sase ani in anii ’70. Statistica confirma aceleasi date si in anul 2015, prin care face cunoscut faptul ca femeile traiesc mai mult in toate tarile, cu exceptia Mali si Eswatini (Swaziland). Un raport mai impresionant este al Universității Duke din Carolina de Nord prin care s-a aratat ca femeile traiau mai mult in perioadele de foamete, focare de rujeola si pe plantatiile de sclavi.

In ciuda faptului ca este o diferenta bine cunoscuta si consecventa, oamenii de stiinta nu sunt deloc siguri de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii. Si totusi, exista mai multe motive care ar da de banuit:

Factorii stilului de viata. O perioada, s-a crezut ca anumiti factori ai stilului de viata, cum ar fi fumatul, bautul, alimentatia nesanatoasa si locurile de munca stresante au fost cauzele din spatele barbatilor care traiesc mai putin decat femeile. Cu toate acestea, stilul de viata al barbatilor si al femeilor este acum mai asemanator ca niciodata, dar decalajul nu a disparut pentru a reflecta acest lucru.

Factorii hormonali. Prea mult testosteron face rau ambelor sexe. Nivelul crescut la barbati de testosteron poate duce la mai multe riscuri si la comportamente periculoase. De exemplu, barbatii reprezintă 74% din decesele din traficul rutier in Marea Britanie, iar 57% din numărul de victime ale pietonilor. In 2017, barbatii au reprezentat aproximativ doua treimi din decese din cauza consumului ilegal de droguri, potrivit ONS.

Factorii ADN. Femeile au doi cromozomi X, in timp ce barbatii au cromozomi X si Y. Pe scurt, aceasta inseamna ca femeile au un dublu din fiecare gena. Cand o gena este deteriorata sau bolnava, femeile au o rezerva, dar barbatii nu.

Factorii de risc pentru sanatate. Femeile au mai multa grija de propria sanatate, in raport cu barbatii, fapt ce contribuie la cresterea sperantei lor de viata. Studiile arata ca jumatate din barbatii cu probleme de sanatate nu merg la un control medical, de teama ca vor afla ca au probleme. Barbatii insurati, sunt mai comunicativi si au sanse mai mari de a merge la un control medical, la indrumarea partenerei de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*