Familia traditionala, pe cale de a deveni o himera

Familia traditionala crestina, este spatiul in care apare si se dezvolta armonios viata

Familia traditionala crestina, este locul în care copilul invata cum sa-si descopere bunatatea innascuta si cum sa o practice mai departe, de-a lungul intregii vieti. Acolo, in familie, copilul invata de la mama ce inseamna sa iubesti si sa ocrotesti si de la tata ce inseamna si cat de importanta este dreptatea.

In societatea in care traim copilul invata inca de la cea mai frageda varsta si chiar din familie sa fie egoist si „sa se descurce in viata” pe orice cale. Odata, intr-un parc am vazut doi baietei carandu-si pumni si picioare unul altuia, nu aveau mai mult de sase-sapte ani, dar pareau, greu de crezut! Erau orbiti de ura unul impotriva celuilalt.

Am intrebat-o pe o tanara care statea pe o banca si ii privea senina, deoarece mi s-a părut a fi mama unui dintre ei, de ce nu intervine. Răspunsul a fost naucitor: ”Lasati-l, domnule, sa invete sa se descurce in viata!” In aceeasi zi, in acelasi parc, doua fetite rupeau florile dintr-un rond, panselute care se ofilesc imediat ce au fost rupte si tot acolo, un baietel venit cu bunicul dadea cu pietricele in porumbeii care se adunasera sa manance niste firimituri de paine, fara ca bunicul sa-i faca nici cea mai mica observatie! Agresivitatea este prezenta in viata copilul de la cea mai frageda varsta si nu de putine ori este intretinuta si cultivata chiar de familie, dupa modelul globalizat al unui egocentrism exagerat.

Nu este insa tarziu pentru a repara ceea ce am stricat. Trebuie sa incepem prin a ne reconsidera parerea despre familie, trebuie sa intelegem ca un copil va creste armonios numai aici, in familie, iar acea familie trebuie sa se ghideze dupa precepte morale sanatoase (si oare unde le putem gasi in alta parte daca nu in credinta noastra crestina ? ). Nu trebuie sa dam totul pe tava copiilor, nu trebuie sa facem totul pentru bani, pentru ca unele lucruri, cele mai importante, nu au pret. La rautate sa raspundem cu blandete, la un cuvant jignitor cu o vorba buna, la zgarcenie cu darnicie, la egoismul cotidian din jurul nostru cu altruism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*