Din Lumea Pestilor de Apa Dulce

Pestele constituie de la inceputul omenirii, un aliment de baza pentru comunitatile umane care au trait pe langa ape, pentru locuitorii din tinuturile continentale sarace in ape, a contituit o delicatesa pe care o putea consuma doar ocazional, situatie care a condus la considerarea sa ca un aliment ritualic, statut pe care l-a pastrat pana in zilele noastre.

– Stiuca, este un peste de apa dulce, care poate atinge lungimi de pana la 1,50 metri si greutati de 35-40 kilograme? Cam de la cap la coada, stiuca are in medie 121-144 de solzi, concentrati pe o linie distincta, pe partile laterale? Stiuca este un peste slab, cu numai 0,5% grasimi. Din stiuca se prepara chiftelute, parjoale, peste umplut sau rasol.

STIUCA

– Somnul, poate atinge lungimea de 5 metri si greutatea de 300 kilograme. El ajunge la maturitate la 5 ani si ca depune anual intre 11.000 si 480.000 de bobite de icre. Carnea somnului, este grasa si consistenta, dar nu tare. Se recomanda la diferite preparate: chiftele, plachie, rasol, prajit, zacusca, saramura, tocana etc. Continutul in calorii la 100 de grame, este de doar 172. Pe scara industriala se foloseste la prepararea conservei si a batogului. Somnul este prezentat dupa greutate, astfel: moaca, pana la circa 250 de grame, somotei, pana la 1 kilogram, iaprac, pana la 4 kilograme, iarma, pana la 10 kilograme, somn, peste 10 kilograme.

SOMN

– Salaul, este foarte cautat pentru rasol si pentru prajit. Carnea sa contine 77-78,5% apa, 18,5-19% proteine, 1,3% grasime. Iar 100 de grame carne produc doar 90 de calorii.

SALAU

– Crapul, este pestele de apa dulce cel mai cautat pentru saramura, plachie, marinata si pentru prajit. El contine 5,5% grasime. Atinge lungimea de circa 1 metru. Ajunge la maturitate la 3-5 ani, cand are doar lungimea de 20 centimetri.

CRAP