Cum trebuie sa actionezi ca sofer cand esti implicat intr-un accident rutier

In cazul unui accident soldat cu vatamări de persoane, chemati Salvarea si anuntati Politia la numarul unic 112, nu miscati masinile implicate in incident sub nici o forma.

Chiar daca accidentul rutier nu s-a soldat cu vatamari corporale, bucura-te ca esti sanatos, nu fi nervos, fi politicos, pastreaza-ti calmul, si suna la 112 pentru a declara incidentul.

In unele cazuri este necesara interventia Politiei pentru a dirija circulatia, pentru a constata circumstantele in care s-a produs accidentul si pentru a intocmi procesul verbal necesar ca proba constatatoare.

Daca incidentul nu s-a soldat cu vatamari de persoane, operatorul de la 112 te va redirectiona catre Brigada Rutiera accidente usoare pentru a declara incidentul in maxim 24 de ore de la producerea acestuia.

Imediat dupa accident, cu telefonul mobil faceti poze din diferite unchiuri care sa cuprinda strazile sau zona in care s-a produs incidentul, numerele de inmatriculare si avariile masinilor, deoarece este posibil sa aveti nevoie de dovezi.

Luati datele de contact tuturor martorilor, un singur martor nu este suficient daca se ajunge la proces.

Cereti persoanei (persoanelor) implicate in accident numarul de telefon, asigurarea masinii (sa nu fie expirata), a permisului de conducere (sa nu fie expirat) si a cartii de identitate, nu uitati sa faceti si o foto la documente. Daca refuza sa va arate documentele, sunati la 112.

Indiferent de situatie, daca nu declari incidentul rutier in termen de 24 de ore, iar celalalt sofer o face, vei ramane fara carnet.

Daca sunt doar doua masini implicate in accident, avariile nu includ si alte structuri (stalpi, porti, garduri, etc.). V-ati inteles a cui este vina, aveti posibilitatea sa completati pe loc formularul de constatare amiabila care se gaseste in doua exemplare atasat la asigurarea RCA.

In unele cazuri, unde avariile sunt minore va puteti intelege pe loc pentru o suma de bani care sa acopere reparatia.

Daca sunteti in relatii cordiale cu persoana care v-a intocmit polita de asigurare, un telefon va poate salva de multe batai de cap si timp pierdut. Formularul de constatare amiabila poate fi completat chiar de agentul asigurator, ulterior de la producerea accidentului. Altfel, va trebui sa-l completati la fata locului impreuna cu cealalta persoana implicata in accident.

Specimen constatare amiabila

Dupa completarea formularului, se suna la numarul de pe asigurarea vinovatului pentru declararea incidentului. Trebuie sa aveti la indemana datele pagubitului si vinovatului: nume soferi, domiciliul si CNP-ul, nume proprietari masini, numere de inmatriculare masini, seria si numarul de pe polita de asiguare a vinovatului.

Cu aceste informatii se va efectua o programare telefonica sau online (este bine daca ai o adresa de e-mail pentru a primi notificari automate), cu locul si ora pentru a va prezenta cu masinile la asigurator pentru constatarea daunelor.

Acte necesare pentru despagubire: buletin, permis, asigurare, talon, procesul verbal de la Politie sau formularul de constatare amiabila completat si semnat de ambele parti.

Un inspector va evalua daunele si va deschide un dosar de dauna pentru a emite nota de constatare si autorizatia de reparatie cu care trebuie sa te prezinti la un service auto pentru reparatie.

Pot surveni costuri suplimentare de reparatie

Sunt cazuri in care costurile de reparatie constatate de inspector nu acopera defectiunile in totalitate, astfel, se poate solicita o reconstatare. Pagubitul va trebui sa suporte diferenta de costuri, in cazul in care defectiunile nu au legatura cu avariile de accident.

De exemplu, daca usa si aripa de pe spate au fost avariate in accident, iar aripa de pe spate este ruginita, costurile de reparatie ale aripii sunt mai mari decat daca aripa ar fi fost avariata in accident, dar nu ar fi fost mancata de rugina. In cazul acesta, pagubitul va fi nevoit sa suporte din buzunar diferenta de reparatie care include coroziunea aripii cauzate de uzura in timp.

Pagubitul poate cere plata despagubirii inainte de efectuarea reparatiilor, este liber sa aleaga service-ul la care doreste sa-si repare masina.

Atunci cand alegeti varianta altui service decat cel pus la dispozitie de catre asiguratorul vinovatului, asigurati-va ca evaluarea costurilor de reparatie nu este subevaluata, riscati sa platiti diferenta din buzunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*