In principiu cumparam peste gata curatat si pregatit pentru preparare din marketuri sau piete, insa gustul acestuia nu se poate compara cu cel al unui peste proaspat, pe care sa il prepari in cel mai scurt timp.

Pentru aceasta insa, trebuie sa stii cum sa cureti un peste de solzi, dar si de maruntaie, ceea ce poate suna complicat, dar nu este deloc, odata ce iti formezi mana! Curatarea pestelui este complicata doar daca nu ai mai facut acest lucru niciodata. Singurele ustensile de care ai nevoie sunt un cutit cu lama bine ascutita, special pentru filetat pestele, o lingurita si o punga in care sa il cureti de solzi. Urmatoarea tehnica este pentru curatarea pestilor rotunzi, care sunt caracterizati prin coloana vertebrala dispusa de-a lungul corpului, avand cate un file de o parte si de alta a acesteia. Cei mai multi pesti pe care ii consumam sunt din aceasta categorie, asa ca e bine sa inveti cum sa ii cureti.

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

1. Inainte de toate trebuie sa cureti solzii, iar cea mai eficienta metoda de a face acest lucru este sa pui pestele intr-o punga, cu capul spre fundul pungii, pentru ca acesta sa nu sara in toate directiile. Este bine sa lucrezi cu atentie si sa incerci sa imprastii cat mai putin solzii, deoarece sunt lipiciosi si greu de curatat, odata ce se usuca. Foloseste partea neascutita a cutitului si pune-o contra solzilor, indreptata in directia capului. Incepe sa razuiesti solzii si curata ambele parti ale pestelui.

2. Odata ce ai terminat cu eliminarea solzilor, pune pestele sub un jet rece de apa pentru a curata posibilele resturi, apoi usuca pestele cu un prosop de hartie.

3. Ia o foarfeca de bucatarie si taie aripioarele pestelui de la baza, insa lasa coada intacta.

4. Urmatorul pas este sa scoti branhiile, care se afla de o parte si de alta a capului. Acestea trebuie ridicate ai apoi vei folosi foarfeca de bucatarie pentru a le taia de la baza, din zona capului spre corpul pestelui.

5. Acum ai terminat de curatat pestele la suprafata si urmeaza sa il cureti in interior, de maruntaie. Pentru a-l taia, pune o mana peste el pentru a-l tine pe loc si infinge varful cutitului in orificiul de la baza burtii, pentru a crea o taietura superficiala de-a lungul burtii, pana la baza capului. Nu impinge cutitul prea mult, pentru ca poti sa atingi cu el intestinele.

6. Deschide burta pestelui si scoate maruntaiele: inima, ficatul, bila si intestinele. Daca nu poti sa le scoti cu mana, taiele cu o foarfeca.

7. Odata ce ai scos maruntaiele din peste, trebuie sa folosesti o lingurita pentru a scoate vasul de sange principal, care arata ca o portiune inchisa la culoare, aproape neagra. La sfarsit, in peste nu trebuie sa ramana decat carnea alba si coloana. Spala pestele din nou cu apa rece, in interior si in exterior, si sterge-l cu un prosop de hartie. Acum este gata sa fie gatit sau filetat!