Cu ce Momeala Prindem Somnul de Dunare

Somnul, este o specie de peste rapitor de talie mare din familia Siluridae. Somnul traieste frecvent in balti, lacuri, pe cursul inferior al fluviilor mai mari, preferand locurile adanci cu mal și ape tulburi.

Somnul are un corp lung, cu un cap turtit dorso-ventral; are o gura larga, care are pe laturi doua mustati lungi, sub gura fiind mustati scurte. Corpul se termina fara o inotatoare codala propriu-zisa. In medie somnul are o lungime de doi metri, putand insa atinge o lungime de trei metri si o greutate de peste 150 kilograme. Este activ mai ales noaptea, vanand in apele tulburi cand temperatura apei este cuprinsa intre 4 – 7° C. Hrana lui consta mai ales in pesti si raci, dar poate ataca si passri acvatice sau mamifere tinere. Somnii adulti duc in general o viata solitara.

Necesarul pentru realizarea monturii:

– un fir textil de aproximativ 60-70 centimetri;

– trei agrafe rapide;

– se va alege circa 15 centimetri nichelină sau sarma otelita de 0,5 milimetri;

– doua tuburi din policlorura de vinil, si anume: unul de circa sase centimetri si cel de-al doilea de circa doi centimetri;

– pregatirea a doua plute de 2 – 2,5 grame fiecare, ovale sau rotunde .

Aceasta montura se foloseste numai la pescuitul de somni mari. Pe firul textil cu agrafe la ambele capete insiram plutele si tubul scurt de policlorura de vinil. Acestea, conectate intre ele, culiseaza de-a lungul firului. Sarma, indoita la jumatate din lungime, o introducem in tubul lung de policlorura de vinil. In bucla sarmei, la unul din capetele tubului atasam agrafa pentru carlig . Celelalte doua capete le atasam prin rasucire de tubul scurt dintre cele doua plute.

Cercetand dieta somnului, momeala nu este greu de identificat. In general, tot ce traieste pe substrat si in imediata apropiere face parte din meniul somnului. Putem vorbi, asadar de raci, scoici, rame, pesti, broaste, coropisnite, ficatei de pasare, lipitori, tipari fiind apreciate de acest rapitor.

Asdadar, somnul nu refuza nimic ce semnaleaza un aport proteic. In Franta, este documentat comportamentul de hranire al acestui rapitor care patruleaza ziua malurile in asteptarea porumbeilor care vin la adapat. Dieta somnului este vasta. Are capacitatea de a vana inclusiv in afara mediului acvatic, in zonele limitrofe acestuia !

Fir Intins!