Oamenii tatari, sunt oameni vorbitori de turca care se gasesc in principal in centrul-vest al Rusiei si in alte foste republici sovietice. Initial, numele „tatari” a fost folosit pentru a se referi la oricine provine din vasta regiune din Asia Centrala si de Nord, cunoscuta atunci sub numele de Tatari.

Cu toate acestea, termenul a evoluat si in prezent se refera la unul dintre grupurile care vorbesc limba turca. Cel mai mare grup de tatari sunt tatarii din Volga care provin din regiunea Volga. Acestia reprezinta aproximativ 53% din populatia totala din Tatarstan. In anul 2002, existau aproximativ 6,8 milioane de tatari in intreaga lume, dintre care 5 milioane traiesc in Rusia.

Originea Numelui

Este posibil ca numele tatar sa fi fost inventat in secolul al V-lea de catre vorbitorii nomazi de mongola din confederatia tatara. Numele a fost folosit pentru a se referi la populatia fostelor Hoarde de Aur din Europa, cum ar fi Crimeea, Kazanul, Hanatul Siberian si Astrahanul. „Tartar”, o alta forma de „tatar” poate sa fi provenit din franceza sau latina si sa fi ajuns in limba vest-europeana din limba persana si turca. „R” suplimentar arata forma vestica a numelui.

Istoria poporului tatar

La inceputul secolului al XIII-lea, mai multe grupuri de nomazi s-au alaturat armatei lui Genghis Khan, ceea ce a condus la o fuziune a elementelor turcice si mongole. Armata a invadat Bazinul Panoniei si Rusia si a devenit cunoscuta europenilor drept tătari sau tatari. Dupa prabusirea Imperiului Mongol, tatarii au fost identificati ca oameni care traiesc in partea de vest a imperiului, denumita Hoarda de Aur. Dominatia tatarilor in Asia Centrala a luat sfarsit la sfarsitul secolului al XV-lea. Cu toate acestea, extinderea treptata, dar constanta a teritoriului rus din secolul al XVI-lea pana in secolul al XVIII-lea a dus la absorbtia acestora in teritoriu.

Grupurile de Tatari

Tatarii sunt impartiti in mai multe grupuri, in principal dupa originea sau asezarea lor. Cele mai mari doua grupuri sunt tatarii din Volga si tatarii din Crimeea, originari din regiunea Volga si, respectiv, din Crimeea. Alte grupuri mai mici includ tatarii Astrahan si tatarii Lipka in Europa si tatarii siberieni in Asia.

Tatarii din Volga

Exista aproximativ 1,5 milioane de tatari din Volga in regiunile Volga si Ural si reprezinta aproximativ jumătate din populatia Republicii Tatarstan. Ei sunt cel mai activ din punct de vedere industrial si cel mai bogat grup tatar. Grupul vorbeste mai multe dialecte ale limbii tatare. Ei vorbesc si rusa, in special in afara Tatarstanului, si alte cateva limbi din intreaga lume.

Tatarii din Crimeea

Exista aproximativ 650.000 de tatari din Crimeea. Acest grup a aparut ca natiune in timpul Hanatului Crimeea, care era un stat musulman vorbitor de turca. Au adoptat islamul in secolul al XIV-lea, Crimeea devenind efectiv un centru al civilizatiei islamice. Grupul este subdivizat in trei grupuri, si anume Tats, Nagoya si Yaliboyu. Tatarii din Crimeea sunt prezenti si in Bulgaria si Romania.

Alte grupuri de tatari

Tatarii Lipka sunt un grup de tatari care s-au stabilit pentru prima data in Marele Ducat al Lituaniei in jurul secolului al XIV-lea. In prezent se gasesc in Polonia, Belarus si Lituania. Exista aproximativ 80.000 de tatari din Astrahan in intreaga lume, majoritatea traind in regiunea Astrahan. Tatarii siberieni ocupa in principal Siberia si sunt aproximativ 6.779 in Rusia.

Sursa: Atlas Mondial