Argintul – un metal pretios cu traditii in lume

Argintul, unul dintre primele metale pretioase apreciate in istoria omenirii. Este un foarte bun antiseptic si antibacterian, stiut fiind ca acesta este adevaratul motiv pentru care obiectele de cult din biserici sunt facute din argint, pentru ca in acest fel apa sfintită sau vinul de impartasanie nu reprezinta un mediu de raspandire a germenilor patogeni, ca sa nu mai vorbim de icoanele sarutate de sute de ori in fiecare zi, in semn de umilinta si pretuire.

– Apa pastrata in vase de argint are calitatile unui antibiotic natural extrem de eficient.

– In Evul Mediu se credea ca daca nasii ofera copilului botezat o lingura de argint, sau chiar un set de argintarie, acesta avea sa fie un om virtuos in viata si va avea parte de noroc. De altfel, in Anglia exista pana azi o expresie care inseamnă a avea mult noroc si care se traduce prin ,,a te naste cu o lingura de argint in gura”.

– In Egiptul Antic si in Europa Medievala, argintul era considerat mai valoros decat aurul.

– In Europa centrala se credea ca daca gasesti o bijuterie de aur este semn de noroc la bani, daca este din argint, este semn de liniste sufleteasca, dar nu e semn de bun augur daca bijuteria este din arama.

– In Lituania, printre traditiile legate de nunta exista una care spune ca mirele si mireasa trebuie sa danseze primul dans pe cateva monede din argint aruncate de catre invitati pe ringul de dans. Acest obicei exista si la noi in tara, insa era legat de doliu: daca cineva mergea la o petrecere si se afla in doliu, daca voia sa danseze, era bine ca pe podeaua salii respective sa fie aruncate monede din

argint. In acest fel persoana respectiva nu se considera ca ,,danseaza” pe mormantul celui decedat, ci dansa pe bani.

– In Primul Razboi Mondial, argintul a fost folosit pentru a preveni infectiile.

– In Rusia, dupa Anul Nou, se facea urmatorul test ca sa se stie care fata a satului urma sa se casatoreasca. Fetele bune de maritat veneau si puneau intr-o poiata, sub grauntele pentru gaini, cate un inel de argint. Apoi era lasat un singur cocos inauntru care se apuca sa manance grauntele. Primul inel care iesea la iveala din movila de boabe, era al aceleia care avea sa se marite prima in acel an.

– Argintul pur 100% e prea moale si nu poate fi folosit pentru producerea bijuteriilor sau a diverselor obiecte, de aceea pentru a putea fi utilizat el se afla in aliaj cu un alt metal, in general cupru pentru a-i creste rezistenta si durabilitatea.

– Anumite bijuterii din argint sunt placate cu rodiu, un metal pretios care opreste procesul natural de oxidare a argintului, bijuteria ramanand neschimbata in timp. In general, metoda se aplica lantisoarelor sau altor bijuterii mai simple, care sunt lucrate industrial, in masa.

– Organismul unui om cu masa de 70 kilograme contine aproximativ 0,07 mg de argint.

– Pana la descoperirea penicilinei, argintul era extrem de valoros, fiindca era singurul dezinfectant cunoscut. Un kilogram de aur pretuia cat 7 kilograme de argint. Azi, cu un kilogram de aur se pot cumpara aproximativ 74 kilograme de argint.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*