Apa Potabila (care se poate bea, buna de baut)

Apa este un lichid inodor, insipid si incolor, de cele mai multe ori, sau usor albastrui sau chiar verzui in straturi groase. Apa este o substanta absolut indispensabila vietii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solventi.

Apa este un compus chimic al hidrogenului si al oxigenului avand formula chimica bruta H2O. Apa este una dintre substantele cele mai raspandite pe planeta Pamant, formand unul din invelisurile acesteia, hidrosfera. Apa acopera 71% din suprafata Pamantului.

Prin apa potabila se intelege apa destinata consumului uman. Aceasta poate fi:

– orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente.

– toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.

In Romania apa potabila este definita si reglementata prin Legea nr. 458 din 8 iulie 2002 privind calitatea apei potabile, completata si modificata prin Legea nr. 311 din 28 iunie 2004.

La nivelul Uniunii Europene, apa potabila este reglementata prin Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman.

Conditiile de calitate a apei potabile, in Romania, sunt reglementate prin STAS 1342-91 Apa potabila.

Astfel, calitatea apei se determina in functie de caracteristicile organoleptice (mirosul, gustul), fizice (turbiditatea, culoarea, temperatura, conductibilitatea electrica, radioactivitatea), chimice (reziduul fix, reactia apei, duritatea apei), biologice (sunt determinate de prezenta unor organisme si particule abiotice care impreuna alcatuiesc sestonul) si caracteristicile bacteriologice.