Anvelopele uzate pot realiza drumuri noi

In fiecare an sunt produse aproximativ 1 miliard de fragmente de anvelope in intreaga lume. Si doar un mic procent din toate aceste anvelope sunt reciclate.

Majoritatea resturilor ajung ca deseuri din plastic. Acum oamenii de stiinta din Australia au gasit o solutie si le transforma in strazi. Modul de a face acest lucru este de a amesteca cauciucul din anvelopele vechi cu materialele de constructie reciclate. Acest lucru creeaza un nou material care poate fi utilizat pentru acoperiri de baza pe drumuri. Metoda a fost dezvoltata de o echipa de cercetatori de la Universitatea RMIT din Melbourne.

Dupa cum afirma, amestecul de materiale reciclate indeplineste standardele de siguranta rutiera si este mai flexibil decat materialele standard, ceea ce face ca drumurile sa fie mai putin predispuse la fisuri.

„Bazele rutiere traditionale sunt realizate din materiale virgine nesustenabile”, a spus Mohamed Burozeni, seful cercetarii.

Materialul nostru amestecat este o alternativa 100% reciclata care ofera o noua modalitate de reutilizare a deseurilor de anvelope si, in acelasi timp, atribuie criterii de baza puternice, cum ar fi flexibilitatea, rezistenta. Pe masura ce ne indreptam catre o economie circulara care poate elimina deseurile si poate sprijini utilizarea continua a resurselor, amestecul nostru reciclat este alegerea potrivita.

,,Atat pentru drumuri mai bune, cat si pentru un mediu mai bun.” Noul amestec a functionat bine la testele de rezistenta. Drumurile sunt formate din patru niveluri. Un subsol, o baza si o subsola acoperite cu asfalt deasupra.

Toate aceste saltele trebuie sa fie suficient de durabile pentru a rezista la greutatea vehiculelor. Dar trebuie, de asemenea, sa fie flexibile, deoarece rigiditatea le-ar determina sa crape. Noul amestec de cauciucuri din cauciuc a functionat bine la testele de rezistenta si dinamism, printre alte caracteristici cu contractie redusa si flexibilitate buna, care reduce riscul de fisuri. Rezolvarea problemei deseurilor, transformand anvelopele vechi in materiale rutiere utile noi, putem ajuta la rezolvarea unei probleme majore a deseurilor.

„Solutiile pentru problemele noastre legate de deseuri vor veni doar din reducerea volumului de depozite de deseuri si din cresterea reciclarii noastre”, a declarat profesorul Ji Lee, membru al echipei australiene.

Dar de la dezvoltarea utilizărilor noi si inovatoare pentru materialele noastre reciclate. Ceea ce este absolut vital ”.