6 boli periculoase transmise de tantari

Pe timpul sezonului cald, tantarii reprezinta o problema majora, mai ales in anumite zone din tara noastra. Tantarii nu numai ca ne strica, deseori, serile de vara, insa pot fi si vectori ai unor boli, chiar mortale. Unele afectiuni se pot transmite de la om la tantar si de la tantar la om prin intepatura.

Totusi, trebuie sa stii ca tantarul comun este inofensiv, iar insectele vectori ai bolilor sunt cele de origine tropicala si subtropicala-Aedes aegypti sau Aedes albopictus, active si pe timp de zi. Desi nu sunt specifice tarii noastre, in ultimii ani au fost identificate si in Romania. Din acest motiv, este important sa folosesti spray de protectie impotriva tantarilor de fiecare data cand iesi din casa in sezonul cald. Iata care sunt bolile care pot fi transmise de tantari.

– Chikungunya, este o infectie virala, transmisa de tantarii Aedes aegypti si Aedes albopictus infectati cu virusul chikungunya. In general, simptomele acestei boli apar dupa 3-7 zile de la intepatura. Aceasta se manifesta, mai ales, prin febra si dureri de articulatii, insa, pot aparea si dureri de cap, umflaturi la nivelul articulatiilor, greata, oboseala sau eruptii cutanate. Nu exista un tratament pentru aceasta boala care trece de la sine, insa, trebuie tratate simptomele cu medicamente potrivite (antitermice, analgezice). Este important ca în perioada in care boala se manifesta sa se evite muscaturile de tantari, care pot prelua virusul si il pot transmite mai departe.

– Febra Zika, este cauzata de virusul Zika, transmis de tantari din genul Aedes. Simptomele apar in 3-14 zile de la intepatura si includ eruptii cutante (initial pe fata, apoi pe intregul corp), dureri musculare, dureri articulare, febra, dureri de cap, conjunctivita. Totusi, multe persoane infectate sunt asimptomatice. Febra Zika se poate transmite pe cale sexuala, prin transfuzii de sange si de la mama la fat. Au fost raportate cazuri de malformatii congenitale asociate cu acest virus. Tratamentul este simtomatic.

– Febra Dengue, este o infectie virala, cauzata de virusul dengue. Acesta are 4 serotipuri, ceea ce inseamna ca te poti infecta de 4 ori, deoarece imunizarea nu este completa. Boala se manifesta prin febra ridicata, dureri de cap accentuate, dureri in spatele ochilor, greata, eruptii cutanate, varsaturi, dureri musculare si articulare. In cazurile severe, febra Dengue poate fi fatala. Nu exista un tratament pentru aceasta boala. Se urmareste tratarea simptomelor.

– Virusul West Nile, este un virus periculos, care poate cauza deces, prin afectarea sistemului nervos. Aproximativ 80% dintre bolnavi nu prezinta simptome. Restul de 20% pot prezenta febra, dureri generale, greata, dureri de cap, varsaturi si, uneori, eruptii cutanate. Infectia neuroinvaziva este periculoasa si se manifesta prin simptome mai severe: tremor, convulsii, slabiciune musculara, coma, stari de confuzie, paralizie.

– Malaria, este o boala cauzata de tantarul din genul Anopheles infectat cu paraziti Plasmodium. Cele mai multe cazuri de malarie se inregistreaza in Africa. Simptomele apar dupa 10-15 zile de la intepatura tantarului si includ febra, frisoane si dureri de cap. Simptomele pot fi blande la inceput. Totusi, malaria, netratata in cel mult 24 de ore, poate deveni severa si poate pune viata in pericol, cauzand moartea. Malaria se trateaza cu artemisina.

– Febra galbena, este o infectie virala acuta hemoragica. Virusul febrei galbene este comun in regiunile tropicale ale Africii, dar si in America Centrala si de Sud. Dupa o incubatie de 3-6 zile, boala se manifesta prin febra, dureri de cap, icter (coloratia galbena a pielii), greata, varsaturi, oboseala, dureri musculare. In unele cazuri cu simptomatologie severa, virusul poate fi mortal in aproximativ 7-10 zile de la infectie. Tratamentul se adreseaza simptomelor si complicatiilor la nivelul ficatului sau rinichilor. Din fericire, febra galbena poate fi prevenita prin vaccinare.