5 caracteristici ale principalelor superputeri ale lumii

Statele Unite ale americii, Rusia, China, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Franta, Japonia , India, Italia si Brazilia, sunt superputeri reale care au caracteristici comune precum:

1. Puterea economica. O natiune este considerata o putere atunci cand are o economie viguroasa si echilibrata, care ramane legata de restul economiei mondiale. In general, tarile care sunt puteri pot determina regulile schimbului economic international, asa cum se poate vedea cu natiuni precum China si Statele Unite ale Americii.

2.Capacitatea militara. Puterile mondiale au armate bine instruite, disciplinate si numeroase. In plus, au un suport tehnologic foarte avansat, astfel incat armele lor sunt cele mai sofisticate si de cea mai inalta calitate. La fel, aceste armate au disponibilitate imediata, ceea ce le permite natiunilor lor sa actioneze in orice moment si in orice circumstanta. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, armele nucleare au devenit un instrument decisiv in determinarea tarilor care pot fi definite ca puteri mondiale. Acest lucru se intampla deoarece astfel de arme pot provoca daune ireparabile in locurile in care sunt detonate, ceea ce confera o putere enorma natiunilor care le poseda.

3. Populatia. O alta caracteristica a puterilor mondiale este ca acestea tind sa aiba o populatie mare, desi acest lucru nu este un factor determinant pentru a deveni o putere, deoarece exista tari care au multi locuitori (precum Filipine sau Bangladesh), dar care nu sunt foarte dezvoltate economic. Ceea ce ne ajuta este modul in care munca este gestionata intr-o populatie abundenta. De exemplu, crearea a numeroase locuri de munca profita de forta de munca disponibila pentru a produce si creste PIB-ul (produsul intern brut al natiunii). In consecinta, in anumite tari, o populatie abundenta contribuie la cresterea fortei de munca, ceea ce ajuta la dezvoltarea economiei, deoarece ofera un numar mai mare de lucratori. Acest lucru poate fi vazut in China, al carei numar de locuitori este mare si forta de munca este ieftina; Acesta a fost un factor determinant pentru cresterea financiara a acestei natiuni uriase. In plus, China are multi emigranti in intreaga lume, ceea ce permite crearea de noi afaceri in alte tari si stabilirea de acorduri comerciale.

4. Teritoriu. Extinderea teritoriala poate avea o oarecare influenta asupra dezvoltarii unei natiuni care este o putere mondiala, deoarece implica o capacitate mai mare de distribuire a locuitorilor si resurse mai mari. Cu toate acestea, nu este un factor decisiv ca o tara sa fie considerata o putere: desi exista natiuni mari precum China, Rusia, Statele Unite si India, exista si puteri relativ mici in comparatie, precum Japonia si Germania. Ceea ce este important este modul in care aceste natiuni isi administreaza teritoriul; de exemplu, modul in care isi folosesc resursele naturale si trasaturile topografice (adica caracteristicile suprafetei lor terestre). Acest lucru este observat in tarile petroliere, care isi folosesc depozitele naturale pentru a creste economic (cum ar fi Emiratele Arabe Unite, de exemplu). La fel se intampla cu acele natiuni care au conexiuni maritime sau fluviale bune, deoarece folosesc aceasta caracteristica pentru a-si conecta economia cu restul lumii (cum ar fi Egiptul, care are raul Nil).

5. Competitivitate ridicata. Una dintre caracteristicile puterilor lumii este ca acestea sunt intotdeauna in competitie intre ele; Acest lucru se exprima prin imbunatatirea standardelor lor economice si tehnologice. Aceasta competitie se intampla deoarece cu cat o natiune este mai puternica, cu atat mai mult poate influenta luarea deciziilor mondiale si evenimentele altor natiuni.