10 Expresii Faimoase in Limba Latina ramase in istorie

Stim cu totii ca civilizatia romana ne-a lasat nu doar arhitectura, inginerie, drept si multe alte valori culturale, ci si expresii si proverbe faimoase in latina pe care inca le utilizam ca atare. Mai jos am ales cateva expresii cunoscute.

1. „Alea iacta est” (Zarurile au fost aruncate) – Aceasta expresie ii apartine lui Caesar, fiind rostita in data de 10 ianuarie, anul 49 i.Hr., in timp ce trecea raul Rubicon in aăzboiul cu Pompei. Au existat voci care spuneau ca aceasta expresie a fost rostita in greaca, insa acest lucru este putin probabil. In vremurile moderne, expresia este folosita in contexte in care desfasurarea evenimentelor a trecut de un punct dincolo de care nu se mai poate merge inapoi.

2. „Homo homini lupus” (Omul e lup pentru om) – Se presupune ca aceasta expresie ii apartine poetului latin Plaut, care acum 2000 de ani in urma, in comedia sa Asinaria a rostit aceasta expresie, devenind foarte usor cunoscuta. Aceasta expresie face trimitere la ideea ca omul este inamicul omului, si face referire la ororile de care este capabila natura umana.

3. „Festina lente” (Grabeste-te incet) – Se presupune ca aceasta expresie ii era atribuita imparatului roman Octavian Augustus. Aceasta expresie se explica prin faptul ca se pot obtine rezultate bune si fara graba.

4. „Ab ovo usque ad mala” (De la oua la mere) – Nu se cunoaste cu exactitate autorul acestei expresii, insa se cunoaste faptul ca era utilizata de catre romani inca din antichitate. Aceasta expresie se referea la pranzurile lor care incepeau cu oua si se terminau cu mere. Astazi, aceasta expresie se refera la realizarea unui lucru de la inceput pana la sfarsit.

5. ,,Carpe diem/Carpe diem, quam minimum credula postero”. Toti stim ce inseamna: traieste clipa. Intelesul ei este un pic mai profund in limba latina, unde carpe insemna si alege, culege, foloseste. Horatiu a scris putin mai mult, dar aforismul pastreaza doar prima parte a expresiei (,,Traieste clipa de acum si fii putin increzator in ce va urma”).

6. ,,Post nubes lux” (,,Din intuneric, lumina”). Reusesti astfel sa redai toata frumusetea inceputului biblic, in doar trei cuvinte. Si a vazut Dumnezeu ca este buna lumina, si a despartit Dumnezeu lumina de intuneric.

7. ,,Nihil sine Deo !”. Nimic fara Dumnezeu.

8. ,,Etsi homines falles deum tamen muerte non poteris” – Sfantul Augustin. (,,Chiar daca oamenii vor insela, zeii nu vor putea, totusi, sa moara”).

9. ,,Laudator temporis acti”. (,,Acel care lauda vremurile trecute/apuse”). Horatiu, versul 173 din Ars poetica. Este adresat impotriva celor care canta cu regret si nostalgie, lauda si idealizeaza vremurile de odinioara si nu gasesc nimic bun, de pret, in prezentul timpului lor.

10. ,,Tu ne cede malis!” (,,Nu ceda in fata raului (nenorocirii)!” Din Vergiliu, Eneida: „Tu ne cede malis, sed contra audentior ito!”. („Nu te lasa coplesit de greutati, de loviturile vietii, ci infrunta-le”). Este raspunsul dat de Sibila de la Cumae lui Enea (Aeneas) cand acesta a venit sa-i ceara ajutorul si sfatul. A ramas o expresie de incurajare in momente dificile, pentru ca omul sa nu se lase coplesit de necazuri ci sa lupte pentru a le depasi.