Efectele Negative ale Globalizarii

Capacitatea tarilor de a se ridica peste un interes de sine ingust a adus bogatii economice fara precedent si multe progrese stiintifice aplicabile. Cu toate acestea, din diferite motive, nu toata lumea a beneficiat la fel de globalizare si schimbari tehnologice: bogatia este distribuita pe nedrept, iar cresterea economica a suportat costuri de mediu uriase. Cum pot tarile sa se ridice peste un interes de sine restrans si sa actioneze impreuna sau proiectand societati mai corecte si o planeta mai sanatoasa? Cum putem face globalizarea mai echitabila?

Globalizarea este un fenomen complex. Ca atare, are o influenta considerabila asupra mai multor domenii ale societatilor contemporane. Sa aruncam o privire la unele dintre principalele efecte negative pe care le-a avut pana acum globalizarea.

Efectele negative ale globalizarii asupra pierderii culturale

In afara de toate avantajele pe care globalizarea le-a avut prin a permite schimburi culturale, a omogenizat si culturile lumii. Acesta este motivul pentru care caracteristicile culturale specifice din unele tari dispar. De la limbi la traditii sau chiar industrii specifice. Acesta este motivul pentru care, potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), combinatia dintre beneficiile globalizarii si protecția unicitatii culturii locale necesita o abordare atenta.

Efectele negative economice ale globalizarii

In ciuda beneficiilor sale, cresterea economica determinata de globalizare nu a fost facuta fara a trezi critici. Consecintele globalizarii sunt departe de a fi omogene: inegalitati de venit, bogatie disproportionala si tranzactii care beneficiaza diferit de parti. La final, una dintre critici este aceea ca unii actori (tari, companii, persoane) beneficiaza mai mult de fenomenele globalizarii, in timp ce altii sunt uneori perceputi ca „pierzatorii” globalizarii. De altfel, un raport recent al Oxfam spune ca 82% din averea generata de lume se adresează la 1% din populatie.

Efectele negative ale globalizarii asupra mediului

Multi critici au mai subliniat ca globalizarea are efecte negative asupra mediului. Astfel, dezvoltarea masiva a transporturilor care a stat la baza globalizarii este, de asemenea, responsabila pentru probleme grave de mediu, cum ar fi emisiile de gaze cu efect de sera, incalzirea globala sau poluarea aerului.

In același timp, cresterea economica globala si productivitatea industriala sunt atat motorul, cat si consecintele majore ale globalizarii. De asemenea, au consecinte mari asupra mediului, deoarece contribuie la epuizarea resurselor naturale, defrisarea si distrugerea ecosistemelor si pierderea biodiversitatii. Distributia la nivel mondial a marfurilor creeaza, de asemenea, o mare problema de gunoi, in special in ceea ce priveste poluarea din plastic.

Globalizare, dezvoltare durabila si CSR (responsabilitatea sociala a companiei)

Globalizarea afecteaza intr-o masura mai mare sau mai mica toate sectoarele de activitate. Procedand astfel, diferenta sa cu problemele care au legatura cu dezvoltarea durabila si responsabilitatea sociala a companiilor este scurta.

Prin promovarea productiei industriale la scara larga si a circulatiei globalizate a marfurilor, globalizarea este uneori opusa conceptelor precum economiile de resurse, economiile de energie sau limitarea gazelor cu efect de sera. Drept urmare, criticii globalizarii sustin adesea ca contribuie la accelerarea schimbarilor climatice si ca nu respecta principiile ecologiei. In acelasi timp, marile companii care nu ofera locuri de munca locale si aleg in schimb sa utilizeze forta de munca a tarilor cu salarii mici (sa aiba costuri mai mici) sau sa plateasca taxe in tarile cu reglementari mai favorabile, de asemenea, se opune criteriilor unei RSC ca abordare. Mai mult, ideologiile de crestere economica si urmarirea constanta a productivitatii care vin impreuna cu globalizarea, ingreuneaza, de asemenea, proiectarea unei economii durabile bazate pe rezilienta.

Pe de alta parte, globalizarea este necesara si pentru trecerea la o lume mai durabila, deoarece numai o sinergie globala ar putea intr-adevar sa permita o tranzitie ecologica reala. Probleme precum incalzirea globala necesita intr-adevar un raspuns coordonat din partea tuturor actorilor globali: lupta impotriva emisiilor de CO2, reducerea deseurilor, o tranzitie la energiile regenerabile. Acelasi lucru este valabil si pentru poluarea oceanelor sau a aerului sau pentru acidifierea oceanelor, probleme care nu pot fi rezolvate fara actiuni globale. Diseminarea ideilor verzi depinde si de capacitatea actorilor dedicati de a le face auzite la nivel global.

Sursa: youmatter.word

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*