De ce se schimbă ora de două ori pe an? Motivele pentru care a fost luată această decizie

Photo of author

By Ramona Fustos

Schimbarea orei are loc de două ori pe an, în Martie și în Octombrie. Dar de unde vine provine această practică neobișnuită și cât va mai continua aceasta?

De două ori pe an, este un ritual de care nu putem scăpa: schimbarea orei. În Martie, pentru ora de vară și în Octombrie pentru ora de iarnă, ceasurile trebuie să se dea înainte, respectiv înapoi cu or oră. Acest lucru înseamnă că, în funcție de circumstanțe, pierzi sau câștigi o oră de somn. Dar care sunt motivele pentru care se schimbă ora de două ori pe an?

De unde vine schimbarea de oră?

Ideea schimbării orei este veche de câteva secole. Încă din secolul al XVIII-lea, oameni de știință oameni de știință precum Benjamin Franklin au observat că schimbarea orelor de ceasornic ne-ar putea permite să profităm mai mult de orele de soare din timpul verii și, prin urmare, să economisim lumina (în epoca lumânărilor). Cu toate acestea, abia în 1916 a fost testată pentru prima dată trecerea la ora de vară.

În acel an, pe fondul Primului Război Mondial, a fost introdus în Germania, Regatul Unit și Franța. Această practică a continuat în următoarele câteva decenii, până la cel de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, a fost abandonată după Eliberarea din august 1945. Abia în 1976, în urma crizei petroliere din 1973-1974, a fost restabilită prin decret.

Schimbarea a fost apoi armonizată în cadrul Uniunii Europene. În prezent, toate țările schimbă ora în același timp, în martie pentru ora de vară și în octombrie pentru ora de iarnă.

De ce schimbăm ora?

Atunci când a fost introdusă pentru a doua oară, scopul schimbării orei a fost de natură  energetică: se presupune că orele de activitate trebuie să coincidă cât mai mult cu orele de soare, pentru a limita utilizarea iluminatului artificial. Potrivit Agenției pentru mediu și gestionarea energiei (Ademe), trecerea de la ora de vară la ora de iarnă duce la „economii de energie reale, dar modeste”.

Un studiu care s-a ocupat de acest subiect în urmă cu câțiva ani a estimat că, în 2009, schimbarea orei a permis economisirea a 440 de gigawați-oră, adică „echivalentul consumului de iluminat a aproximativ 800.000 de gospodării”, explică agenția. „Datorită acestor economii la iluminat, au fost evitate 44.000 de tone de CO2, având în vedere că, pentru această utilizare, 1 kWh consumat produce 100 de grame de CO2”.

Ora de vară sau ora de iarnă definitivă?

În vara anului 2018, Comisia Europeană a lansat o consultare în rândul cetățenilor europeni pentru a afla părerea acestora cu privire la schimbarea orei: 84% dintre cei 4,6 milioane de participanți s-au declarat împotrivă. În septembrie, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunțat că dorește să se pună capăt cât mai curând posibil schimbării orei. Acest lucru a fost convenit pentru anul 2021.

Din nefericire pentru planurile frumoase ale Uniunii Europene, criza Covid a lovit puternic Europa, amânând în același timp toate proiectele care nu sunt urgente. Țările membre avuseseră posibilitatea de a alege între ora de vară sau ora de iarnă, după bunul lor plac, iar decizia finală urma să fie cunoscută în aprilie 2020.

Pentru a evita anarhia, deciziile urmau să fie luate prin consens cu țările limitrofe. Cu toate acestea, dosarul a fost oarecum abandonat pentru a se concentra pe problemele mai urgente ale anului 2020. Prin urmare, pentru moment, nu se știe nimic despre sfârșitul schimbării definitive a orei, care ar fi trebuit să aibă loc la 27 martie 2021 pentru țările care au ales ora de vară și la 30 octombrie 2021 pentru cele care au decis să păstreze ora de iarnă.