Muntele Athos – Manastirea Konstamonitou

Manastirea Sfanta din Kastamonitou (denumirea mai noua Konstamonitou), este situata in mijlocul peninsulei sacre a Muntelui Athos, intr-una dintre cele mai pitoresti si izolate locatii ale Muntelui Athos, pe golful Siggitikos, invizibil, construit intr-o padure verde si la o distanta de aproximativ o jumatate de ora de marea Egee.

Este dedicata primului martir Agios Stefanos (sarbatorita pe 27 decembrie). Din punct de vedere istoric, manastirea este mentionata in diverse texte inca din secolul al XI-lea.

Turnul specific, „Paliopyrgos”, este ceea ce a mai ramas din vechea manastire care a existat acolo, manastirea „Xirokastro”, al carei nume antic era „Armeniou”.

Data exacta a turnului nu este cunoscuta, dar se confirma ca a fost reparat in secolele XV-XVI cu un zid dublu si un acoperis ridicat cu rigole deasupra intrarii sale. Prima constructie a turnului a avut loc probabil in secolul al XIV-lea, dupa invazia catalanilor.

Se pare ca initial a facut parte din fortificatia defensiva a manastirii Xirokastro si mai tarziu, cand aceasta manastire a fost abandonata, a fost folosita pentru apararea arsanei Konstamonitos. Dimensiunile turnului sunt de 13×9,80 metri la baza sa, iar inaltimea sa actuala este de 16,20 metri.

Printre moastele manastirii se remarcă icoanele Primului Mucenic Stefanos, Fecioara Hodegetria si Fecioara Antifonetrie. Exista, de asemenea, relicve, ustensile bisericesti, crizobule etc.

Biblioteca pastrează 110 manuscrise si multe carti vechi. In manastire duc viata de obste aproximativ 30 de calugări.

-VA URMA-

Doamne Ajuta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*