Cine venereaza pe preot, va avea si mai multa veneratie fata de Dumnezeu. Si daca preotul ar fi necurat, Dumnezeu, vazand ca tu, din veneratie pentru El, il cinstesti chiar si asa, nevrednic de cinste, Dumnezeu Insusi iti va rasplati. Preotul este ingerul lui Dumnezeu. Oare graieste ceva de la sine ? Daca tu il dispretuiesti, nu pe el il dispretuiesti, ci pe Dumnezeu care l-a uns.

Dar de unde, vei spune, e cunoscut ca Dumnezeu l-a uns pe el ? Dar daca nu esti convins de aceasta,

desarta este nadejdea ta. Daca Dumnezeu nu savarseste ceva prin el, atunci nici tu nu ai botezul, nici cu Sfintele Taine nu te impartasesti, nici binecuvantare nu primesti, si prin urmare, tu nu esti crestin.

Dumnezeu lucreaza pentru mantuirea poporului prin toti preotii, chiar daca ei s-ar arata nevrednici.

Sfantul Ioan Gura de Aur aduce o lamurire importanta: Pe cel ce propovaduieste nedreptatea, adica invatatura cea eretica, sa nu il ascultati, chiar daca ar fi si inger; dar daca cineva propovaduieste dreapta invatatura ortodoxa, sa luati atunci aminte, nu la viata lui, ci la cuvintele lui. Dar de ce, vei spune, imi vorbeste mie, iar el nu implineste ? Nu el iti vorbeste, lamureste Sfantul Ioan Gura de Aur, tie iti porunceste Hristos.

Daca trimiterea harului asupra credinciosilor ar fi atarnat de vrednicia preotilor, atunci toti crestinii care au preoti nevrednici, ar fi fost lipsiti de el. Dar Dumnezeu trimite harul Sau si prin preotii cei nevrednici ca sa nu ramana pagubiti cei ce inseteaza dupa mantuire. Oricat de pacatos ar fi preotul, Taina savarsita de catre el este mantuitoare pentru noi, pentru ca el nu o savarseste cu puterea sa, ci cu puterea harului lui Dumnezeu, data lui prin hirotonie.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi, pacatosii!