Opinii in contrast. Subiectul: covid-19

INTERVIUL 2- opinie care o sustine pe cea oficiala :

Cum va numiti?

RS.

Cati ani aveti?

51.

Pregatire?

Facultate, Economist, Comert si Marketing.

Reporter: Va vad cu masca pe strada. Ce parere aveti despre criza actuala:

DA. Pai ma protejez si asa protejez si pe altii. Stiti si dumneavoastra ca noul virus numit SARS-CoV-2 se manifesta ca si o boala respiratorie denumita COVID-19, aceasta este foarte contagioasa, fiind declarata pandemie la nivel global. Din pacate si Romania se afla printre tarile afectate, iar numarul de cazuri diagnosticate este in crestere.

Asa ne recomanda si la stiri, la TV. Si as continua cu o gluma: ,,Daca nu ascultati de autoritati macar ascultati de electricieni: Mai bine o izolatie buna decat o impamantare! ”.

Vad ca in Romania cetateanul este mai politician ca cei din guvern, mai politist decat fortele de ordine mai specialist in tratarea bolilor decat medicii, nu te poti astepta la altceva. Inconstienta ucide, pacat.

Acum 2 zile (18 mai 2020) a fost Ziua Europeana Impotriva Obezitatii, este a 10-a celebrare. Sunt mai panicata deoarece eu am cateva kilograme in plus (sunt obeza) si a urmat si aceasta perioada de stat in casa si iar s-au mai pus ceva kilograme… Sa fii o femeie obeza si mai ales acum cu acest virus care se stie ca implica si alte probleme aferente gen: hipertensiunea arteriala, complicatiiale sistemului cardiovascular sau diabet, este greu de tot. Riscul de a lua virusul, este mult mai mare la supraponderali si obezi. Cunosc mai multe cazuri din China, Franta si Marea Britanie, care s-au infectat si unii chiar au murit.

Respect regulile de baza cu sfintenie, ca sa previn acest virus: port masca (pe nas si gura), port manusi; ma spal frecvent pe maini cu apa si sapun, sau utilizez un produs dezinfectant cu cel putin 60% alcool; pastrez distanta de 2 metri pe strada si evitat sa imi ating fata.

Si vizavi de acest mare stres, al infectarii cu COVID-19, ideal ar fi sa existe un vaccin si lucrurile ar fi ceva mai simple. Toata lumea ar primi o injectie si ne-am vedea de viata. Ma gandesc la o minune, la un vaccin, de ce nu si cred ca cel mai probabil vom avea mai multe vaccinuri care vor functiona. In mod normal, dezvoltarea unui vaccin dureaza ani si ani, iar lucrurile nu pot fi fortate, urgentate in mai putin de 2-3 ani: e nevoie de peste un 1 an pentru testarea vaccinului la care trebuie adaugata perioada necesara producerii pe cale industriala a sute de milioane de doze.

In Italia, Austria am auzit ca cetatenilor le este supravegheata deplasarea cu ajutorul unui program de monitorizare a telefoanelor mobile sau chiar cu drone. In Coreea de Sud cetatenii sunt testati supravegheati si informati. In baza datelor culese prin sistemele de supraveghere video, utilizarea cardurilor bancare si smartphone-urilor, se face reconstituirea traseelor celor suspectati de COVID-19.

Dar sa stiti ca am sesizat si un abuz impotriva cetatenilor: temperatura luata cu japca, cu ajutorul termoscanerelor cu infrarosu care intra in institutii si magazine. Clar este o incalcare a Constitutiei Romaniei, si nici are nici o legatura cu prevenirea raspandirii epidemiei de coronavirus.

De asemenea, art. 22 alin. 2 din Constitutia Romaniei prevede ca ,,Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau tratament inuman ori degradant”.

Daca cetateanul roman nu mai are dreptul sa intre in nici un magazin, farmacie, frizerie, brutarie, institutie publica si in nicio alta cladire cu acces public, decat daca se supune unei examinari medicale, efectuata de persoane care nu au calificare profesionala pentru a masura temperatura corporal, aceasta inseamna ca este supus unui tratament degradant, interzis expres de Constitutia Romaniei.

Potrivit art. 16 alin. 1 din Constitutia Romaniei ,,Cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”.

Interzicerea accesului cetateanului roman cu o temperatura corporala de peste 37,3 °C in orice magazin, frizerie, farmacie, brutarie, benzinarie, institutie publica si orice alta cladire cu acces public, reprezinta o discriminare pe criteriul temperaturii corporale, dar si un tratament degradant, umilitor.

RS: Deci cam asta este…sanatate.

Reporter: Multumesc, si dumneavoastra la fel.

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*