NASUL ESTE PRIMA LINIE DE APARARE IMPOTRIVA BOLII. NASUL TAU ESTE PAZITORUL PLAMANILOR TAI

Purtarea mastii medicale este una dintre masurile de preventie menite sa limiteze transmiterea unor infectii respiratorii, printre care si infectia determinata de asa zisul ,,nou coronavirus (COVID-19)”. Am observat ca nu se poarta masca mai deloc sau cine o poarta o poarta incorect (NU POARTA MASCA SI PE NAS).

Purtarea mastii CORECT – ASA DA
Purtarea mastii INCORECT-ASA NU
Purtarea mastii INCORECT-ASA NU

Nasul uman este mai mult decat o simpla bucata de carne si cartilaj pe fata fetei. Pe langa faptul ca face parte din sistemul respirator care inhaleaza oxigenul si expira dioxidul de carbon, nasul contribuie si la alte functii importante, cum ar fi auzul si gustul.

Nasurile umane pot avea o gama larga de forme si dimensiuni din cauza geneticii si a ranilor. Cercetatorii spun ca barbatii au nasul mai mare decat femeile. Conform Cartii Recordurilor Mondiale, cel mai mare nas uman de la o persoana vie apartine Mehmet Ozyurek din Turcia. Nasul lui are o lungime de 8,8 centimetri de la pod pana la varf.

Cele doua deschizaturi ale nasului sunt numite nari. Ele duc la doua cavitati nazale care sunt separate de sept, un perete de cartilaj. In interiorul feTei se aflA un sistem complex de canale si buzunare de aer numite cavitati sinusale. Cavitatile sinusale se intind pana in spatele craniului, chiar deasupra cavitatii bucale, in interiorul pometilor si intre ochi si sprancene. Toate aceste zone sunt responsabile, cel putin partial, de respiratie, miros, de gust si aparare a sistemului imunitar. Nasul uman poate mirosi peste 1 trilion de parfumuri, potrivit cercetatorilor. Nasul miroase cu fanta olfactiva, care este acoperisul cavitatii nazale. Este chiar langa partea „mirositoare” a creierului, care consta din bulbul si fosa olfactiva. Aceasta parte a nasului are multe terminatii nervoase care poarta senzatii de miros catre creier, potrivit Societatii Rinologice Americane.

Pasajele nazale de o parte si de alta a nasului se deschid in coana (orificiu posterior al foselor nazale, nara interioara) și apoi intr-o camera numita nazofaringe, care este partea superioara a gatului. Aceasta camera se deschide in orofaringe, zona gatului din spatele gurii. Cand aerul este inhalat prin nari, acesta se deplaseaza prin pasajele nazale, coana, nasofaringele, orofaringele si cutia vocala si sfarseste in plamani. Practic, in sistemul respirator, nasul este un pasaj pentru aer.

Nasul este si prima linie de aparare impotriva bolii. Nasul este captusit cu proiectii fine, asemanatoare parului, cunoscute sub numele de cili. Sinusurile sunt captusite cu celule producatoare de mucus. Mucusul (sau „mucii”) impiedica nasul sa se usuce. Impreuna, cilii si mucusul colecteaza praful, bacteriile si alte resturi inainte de a putea intra in restul corpului, potrivit Encyclopedia Britannica. [Infografic: Ce spune mucusul tau despre tine] De obicei, mucusul nazal este format din apa, proteine, anticorpi si saruri.

In timpul unei infectii, mucusul se poate schimba in galben sau verde, ceea ce indica faptul ca organismul lupta impotriva unei infectii bacteriene sau virale. Culoarea verde provine dintr-un produs chimic secretat de globulele albe din sange – in special, grupa heme din enzima mieloperoxidaza care contine fier – pentru a ucide agentii patogeni.

Fara nas, corpul nu ar fi in masura sa guste mancarea aproape la fel de bine. Ceea ce oamenii numesc „gust” este de fapt un amestec de senzatii diferite. Una dintre senzatii este mirosul. Cand mancarea este mestecata, nasul miroase mancarea si trimite informatii catre gura intr-un proces numit sesizare olfactiva. Acesta este motivul pentru care cei cu o afectiune rece sau de alta natura descopera ca mancarea nu are aroma. Nasul joaca, de asemenea, un rol in auz. Nasofaringele este flancat de o parte si de alta de trompa lui Eustachio. Aceste trompe conecteaza nazofaringele la urechea medie. Nasofaringele umple urechea medie cu aer, egalizand presiunea aerului din ureche cu atmosfera din jurul ei, ceea ce este o parte importanta a auzului in mod corespunzator, conform Societatii Rinologice Americane.

Din moment ce nasul este un organ complex legat de simtul mirosului si cu rol important in respiratie exista multe lucruri care pot merge prost. „Cele mai frecvente afectiuni cu care vin oamenii la cabinetul medical sunt dificultati de respiratie prin nas, obstructie nazala, alergii nazale, infectii ale sinusurilor cronice si polipi nazali. Un alt lucru pe care il vedem mai mult este ca oamenii vin pentru un simt al mirosului slab ”, a spus doctorul Seth J. Kanowitz, medic asistent la Departamentul de Otorrinolaringologie din Morristown Medical Center din Morristown, New Jersey, și co-director. din programul de chirurgie bazat pe craniu al spitalului.

Cea mai frecventa cauza pentru pierderea simtului mirosului este o infectie virala, ca o raceala, a declarat Kanowitz pentru Live Science. Infectiile sinusale, polipii nazali, consumul de tutun, traumatisme ale capului si, in cazuri extrem de rare, tumori, care pot provoca, de asemenea, pierderea mirosului. Unele pierderi ale mirosului apar si in timpul procesului natural de imbatranire, asemanator cu pierderea vizuala si auditiva.

Sinuzita, este o alta afectiune comuna a nasului. „Sinuzita este o afectiune care inseamna inflamatia sinusurilor”, a spus doctorul Rob Straisfield, contribuitor medical pentru MJ Wellness, la Live Science. Inflamatiile pot proveni de la alergii, virusi si anumite boli. Unele simptome sunt slabiciune, febra, oboseala, tuse si congestie, conform Bibliotecii Nationale de Medicina din Statele Unite ale Americii (NLM).

Septul nazal, placa plata a cartilajului din nasul central, poate fi deteriorata si impinsa la stanga sau la dreapta sau nasul poate creste stramb. Aceasta afectiune este numita deviatie de sept. Deviatia de sept, poate provoca probleme de respiratie si disconfort deoarece una sau ambele camere nazale sunt mai mici decat se presupune. Uneori, o deviatie de sept este corectata cu o interventie chirurgicala.

Multe persoane au probleme cu sinusurile infundate sau cu nasul infundat. Aceasta poate fi cauzata de tesutul umflat sau de blocarea mucusului. Adesea, aceste probleme pot fi rezolvate acasa. „S-a dovedit ca irigatiile saline nazale cu volum mare, sticlele de joasa presiune sunt foarte eficiente pentru a mentine limpede caile nazale, pentru a elimina alergenii si mucusul gros si pentru a atenua infectiile sinusului – eliminand potential nevoia de antibiotice”, a spus doctorul Seth J. Kanowitz.

Lucrurile care ies din nas pot fi o problema. Un nas curgator este cauzat de producerea de mucus in nas. Productia de mucus poate fi declansata de orice lucru care irita sau inflameaza nasul, cum ar fi alergiile, o raceala, gripa sau praf, potrivit Clinicii Mayo. Nasurile sangeroase indica faptul ca vasele minuscule de sange din nas se rup din cauza aerului uscat, iritantilor, substantelor chimice, impactului asupra nasului si a altor factori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*