Gripa Aviara din Ungaria Ameninta Granita de Vest a Romaniei. Obligatia de a Tine Inchise Pasarile de Curte Ramane in Vigoare

Prezenta subtipului H5N8 de gripa aviara a fost confirmata pe data de 25 martie 2020 intr-o ferma de rate din judetul Bacs-Kiskun de catre Oficiul National pentru Siguranta Lantului Alimentar din Nebih. Expertii veterinari au inceput deja sa ucida cele 32.500 de rate despre care existau suspiciuni.

Virusul gripei aviare a fost identificat de laboratorul Nebih intr-o ferma de rate in apropiere de Csolyospalos, in judetul Bacs-Kiskun. Ferma, care numara un total de aproximativ 32.500 de rate, a prezentat o mortalitate crescuta in weekend, precum si semne clinice ale bolii. Autoritatea a luat masurile necesare fara intarziere, informeaza cei de la Nebih. Printre altele, uciderea efectivelor infectate a inceput deja din cauza unor suspiciuni spun experii, iar in jurul fermei a fost desemnata o zona de protectie cu o raza de 3 km si o zona de supraveghere cu o raza de 10 km. Ancheta epidemiologica in curs de desfasurare va explica cum apare boala.

Din cauza deplararilor in masa a pasarilor migratoare, virusul continua sa reprezinte o amenintare pentru populatiile de pasari de curte. Din acest motiv, obligatia de a pastra pasarile inchise ramane in vigoare. De asemenea, este obligatoriu respectarea conditiilor minime de combatere a bolii, adica pasarile de curte trebuie sa fie hranite si udate in interior, iar hrana si gunoiul trebuie depozitate in interior. Alte doua focare au aparut in data de 30 aprilie, in localitatile Battonya si Nagykamaras, la o ferma de curcani, respectiv la o ferma de gaste (Bekes).

In Romania sunt doua localitati, Peregu Mic si Peregu Mare, din judetul Arad care intra in zona de supraveghere stabilita ca urmare a confirmarii acestor noi focare (conform DIRECTIVEI 94/2005). Va fi intensificata supravegherea pasiva in judetul Arad, in judetele invecinate (Timisoara si Bihor) si se va face programarea prioritara a recoltarilor de probe serologice la fermele comerciale din zonele cele mai apropiate frontierei cu Ungaria. Pana la stingerea focarelor din Ungaria, se va acorda o atentie sporita transporturilor intarcomunitare de pasari domestice, furajelor si a mijloacelor de transport care provin sau urmeaza a tranzita Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe teritoriul national.

Sursa: portal.nebih.gov.hu

Sursa: Comunicat de presa ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din 06.05.2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*