Din cauza intereselor financiare ale unora, în România, Oltenia, județul Dolj, orașul Calafat, în anul 2016, oamenii își încălzesc cu lemne în locuințele de la bloc ca în evul mediu!

Photo of author

By Edward Ciolacu

Aici oamenii și-au construit sobe de teracotă în apartamente pentru că sistemul de încălzire a fost desființat. Locatarii și-au montat scripeți pe casa scării pentru a putea transporta lemnele de foc la etajele superioare.
22.000 de apartamente au rămas fără căldură de 7 ani pentru că, din motive de proastă administrație, nepăsare și indolență, orașul Calafat a rămas fără sistem centralizat de încălzire. Oamenii, care și-au cumpărat un apartament branșat la încălzire centralizată și au plătit pentru aceasta s-au trezit deodată, fără voia lor și fără să fie despăgubiți, fără căldură în calorifere. Tot din banii lor, pentru a putea să-și asigure un minim de trai decent, au fost nevoiți să-și construiască sobe de teracotă sau să-și improvizeze alte sisteme de încălzire mult mai costisitoare. Peste tot unde te uiți, în acest oraș, nu vezi blocuri fără coșuri de fum. Întrucât „nu au fost bani”, termocentrala din Calafat a fost oprită în urmă cu 7 ani și nu s-a mai făcut nimic pentru reabilitarea și punerea în funcțiune a acesteia. Interesele firmelor de distribuție a gazelor au fost mai mari însă nici acestea nu au concretizat nimic pentru a construi o rețea de distribuție, deocamdată au reușit doar să-și „asigure clienții” eliminând concurența prin sabotarea termocentralei, dar încă mai așteaptă ca aceștia să fie nerăbdători pentru a le putea oferii servicii la prețurile pe care le pot impune ei. Acest lucru este foarte posibil deoarece locatarii au fost atât de naivi încât să creadă în promisiuni și au renunțat la țevile din apartamente și la structurile vechii rețele de termoficare. După cum precizează primarul Calafatului, Liviu Ciobanu, pentru reînființarea unei noi termocentrale, practic ar fi nevoie de refacerea întregii rețele.
Pentru încălzirea unui apartament în care s-a construit o sobă de teracotă este nevoie de un metru cub de lemne iar costul lunar pentru o asemenea încălzire se ridică la aproximativ 400 de lei. Disconfortul creeat de transportul și depozitarea lemnelor de asemenea este foarte mare. Majoritatea locuitorilor din Calafat nu au un loc de muncă deoarece orașul este practic distrus din punct de vedere economic și financiar.
De curând termocentrala a fost chiar demolată iar fonduri și interese pentru a se construi una nouă în loc nu sunt, deci locuitorii sunt condamnați să înghețe în continuare de frig și în următorii ani.  Distrugerea termocentralei și a rețelei de termoficare poate fi cu ușurință considerată un atentat la siguranța națională însă nimeni nu este tras la răspundere pentru acest lucru. Nepăsarea, indolența și nonșalanța cu care sunt tratate lucrurile pot duce la o extindere a acestei situații și în alte orașe chiar mult mai mari și în curând România s-ar putea întoarce în evul mediu fără ca nimeni să se opună. Campania de manipulare a oamenilor naivi să accepte debranșarea de la serviciile publice de distribuție cu promisiuni că se pot branșa foarte ușor la servicii private a luat amploare în ultimii ani și în curând, în ritmul acesta, ne vom putea trezi chiar cu orașe fără energie electrică sau chiar apă curentă.