Azi Romania Sarbatoreste Drapelul National

Romania sabatoreste Ziua Drapelului National astazi, 26 iunie, iar tricolorul albastru, galben si rosu este arborat in toata tara in aceasta zi speciala.

De-a lungul timpului, drapelele au avut un rol insemnat in politica, viata bisericeasca si militara a statelor.

Stindardul de lupta al armatei Dacilor
Lupul Dacic

Disciplina a istoriei care studiaza steagurile inca din anii 1950 se numeste Vexilologie si provine de la termenul latin ,,vexillum”, insemnand ,,steag”, ,,drapel”. Din anul 1960 termenul a fost introdus in dictionare, iar din anul 1969 a fost infiintata Federatia Internationala a Asociatiilor Vexilologice (FIAV), la care Romania a aderat in anul 1999.

Ziua Steagului National este sarbatorita incă din anul 1998, cand parlamentarii romani au adoptat o lege care o introduce. Ziua este marcata prin mai multe ceremonii si evenimente organizate in capitala Romaniei Bucuresti si in alte orase mari.

Steagul national al Romaniei este un tricolor albastru, galben si rosu, culorile fiind dispuse in dungi verticale de dimensiuni egale. Culorile sunt dispuse vertical in urmatoarea ordine: langa lance se afla albastru, galben si rosu.

Tricolorul albastru, galben si rosu a fost acceptat cu predilectie pentru prima data in Tara Romaneasca in anul 1834, dar nu ca simbol national, ci ca steag al navelor comerciale si al unitatilor militare autohtone. Dungile erau aranjate orizontal, cu dunga rosie in partea de sus si albastru in partea de jos.

In contextul revolutionar, revolutionarii romani au zburat in anul 1848 steagul albastru, galben si rosu, cu dungi verticale. Tricolorul a devenit steagul national in 1859, dar cu culorile aranjate pe orizontala. Culoarea albastra a ramas in varf pana in anul 1862. In anul 1867, atat steagurile nationale cat si cele militare au fost schimbate in aranjamentul vertical, cu culorile in ordinea urmatoare: palan albastru, galben Si rosu.

Steagul a trecut prin mai multe schimbari de-a lungul timpului, in special legate de stema. Tricolorul simplu a fost restabilit dupa terminarea erei comuniste.

Drapelul National al Romaniei, poate fi descris ca ,,tripartit in pal, azur, aur si rosu”, dar se va prefera varianta ,,tricolor cu fasii egale dispuse vertical, in ordinea urmatoare incepand de la hampa: albastru, galben si rosu”.

Romania are cel mai mare drapel din lume ! GUINNESS WORLD RECORDS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*