Mari Duhovnici, Rugatori si Scriitori Bisericesti Ai Monahismului Romanesc- Episodul 6

Azi: Sfantul Parinte Cleopa Ilie

Episodul 6 – DESPRE SFANTA SPOVEDANIE

Una dintre marile datorii duhovnicesti, atat ale monahilor, cat si ale crestinilor, este marturisirea pacatelor. Trebuie sa stim mai intai ca toti gresim inaintea lui Dumnezeu, unii mai mult, altii mai putin, si nimeni nu este fara de pacat.

PARINTELE CLEOPA ILIE

Iata cele 7 conditiile pe care trebuie sa le implineasca spovedania:

1. Spovedania trebuie sa se faca inaintea duhovnicului. Deci cand ma duc la spovedanie inaintea preotului, ma duc in fata lui Dumnezeu. Preotul este un simplu martor. In ziua judecatii el atat poate spune , cat i-am spus eu. Ce nu i-am spus, nu-i dezlegat nici pe pamant, nici in cer. Dar eu, daca m-am dus la spovedanie si i-am spus toate si preotul mi-a facut dezlegare cu mainile pe cap, eu sunt dezlegat.

2. Spovedania trebuie sa fie completasi sa nu se ascunda nimic din cele faptuite. Ai auzit ce spune Sfantul Apostol Pavel? Cuvantul lui Dumnezeu este mai ascutit decat toata sabia cea cu doua taisuri si strabate pana la despartirea trupului de a duhului, cea mai inalta unire intre om si Dumnezeu

3. Spovedania trebuie facuta de buna voie, dupa marturia Duhului Sfant, Care zice: si din voia mea ma voi marturisi Lui.

4. Spovedania sa fie facuta cu umilinta, caci inima infranta si smerita Dumnezeunu o va urgisi.

5. Spovedania sa nu fie prihanitoare, adica sa nu dam vina pe nimeni, nici pe oameni, nici pe vreo alta zidire a lui Dumnezeu, nici chiar pe diavoli. La spovedanie numai pe noi sa ne invinuim si sa ne prihanim, cum zice Sfantul Ioan Scararul: ,,A mea este buba, a mea este rana; dintru a mea lenevire s-a facut, iar nu dintr-a altuia”.

6. Spovedania se cuvine sa fie dreapta, adica sa spui adevarul, spune cum ai facut toate, fararusine. Isus Sirah spune: Este rusinecare aduce pacat si este rusine care aduce slava si har.

Rusinea aceasta pe care o suferi la spovedaniete scuteste pe tine de rusinea aceea pe care o vom suferi cu totii la ziua cea infricosatoare a Judecatii lui Dumnezeu.

7. Spovedania sa fie hotaratoare. Sa luam inaintea duhovnicului o mare hotarare de a nu mai pacatui, ajutandu-ne noua dumnezeiescul har, si sa voim mai bine a muri de mii de ori decat a mai pacatui de acum inainte cu vointa noastra.

Sfantul Vasile cel Mare zice: ,,Nu se foloseste de marturisire, nici se marturiseste, cel ce zice la spovedanie numai ca a gresit, insa ramane iarasi in pacat si nu-l uraste”. Toata pocainta ta intru aceasta consta, sa te hotarasti a-ti schimba viata.

Cand te duci la marturisire cu parere de rau si cu cainta si iti recunosti greselile, ii spui preotului cate tii minte. Dar ca sa tii minte si sa faci o marturisire intreaga, nu te duce cu ochii legati la preot, caci diavolul iti ia mintea si uiti. Cu o saptamana sau doua inainte, stai linistit intr-o camera, ia-ti un caiet si scrie toate pacatele tale din copilarie, sau de la ultima spovedanie.

Ce pacate ai pe constiinta, de cand erai copil mic; cand erai de cinci ani, cand erai de sapte ani, cand erai in clasa intai la scoala, cand erai in clasa a doua, cand erai intr-a noua, cand erai fata mare, sau flacau, inainte de casatorie sau dupa casatorie, cand erai militar.

Scrie, ca si diavolul a scris. Avem contabil bun, ingerul rau pe umarul stang, care scrie tot, si ingerul cel bun pe umarul drept, care scrie si el faptele cele bune ale omului.

Dupa o spovedanie curata, trebuie sa primim un canon, pe care trebuie sa-l tinem. Cel ce se spovedeste are mare datorie de a-si face canonul dat pentru a scapa de chinul cel vesnical iadului.

Vedem in Sfanta Scriptura ca prin canon s-au curatit toti cei ce au pacatuit inaintea Domnului. Astfel, cel ce a primit canon si nu-l face, nu se poate curati de lepra pacatului si nici sufletul sau nu este slobozit din robia dracilor.

Cand se face spovedania generala?

O data pe an trebuie sa faci spovedania generala din mica copilarie. Sfantul Nicodim Aghioritul spune: ,,O data pe an, in Postul Mare, este bine sa faci spovedania generala”, pentru smerenie.

Doamne Ajuta!

-VA URMA-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*