Limba Materna a Mantuitorului Nostru Iisus Hristos

Maaloula este un loc unic in intreaga lume, pe care orice crestin ar dori sa-l viziteze daca i-ar cunoaste secretul: mica localitate din Siria este singura in care se mai vorbeste limba aramaica, limba pe care a vorbit-o Mantuitorul Iisus Hristos.

Maaloula, este un sat cu 5.000 de locuitori, situat la 70 de kilometri vest de Damasc, capitala Siriei. Are casele lipite una de alta, cocotate pe stanci desertice. Comunitatea este formata din musulmani dar si din crestini ortodocsi, care traiesc in pace unii cu altii. Bogatia locului nu consta numai in frumoasa limba veche, sfintita de rostirea lui Iisus Hristos, ci si intr-o comoara de mult pret: moastele primei fecioare care a murit ca mucenita a lui Hristos, Sfanta Tecla. Racla se afla pe una din inaltimile oraselului, adapostite in manastirea dedicata ei, iar de departe se vede, impunatoare, si statuia care o reprezinta de sfanta. Manastirea este de maici, iar lucrul uimitor este ca Mucenita, care l-a cunoscut pe Sfantul Pavel si al carui cuvant apostolic l-a urmat, este binefacataoarea tuturor celor care o roaga ceva cu credinta, indiferent de religie. Sfanta a primit darul facerii de minuni, mai ales al vindecarilor, asa ca asemenea rugaciuni implineste adesea atat crestinilor, cat si musulmanilor. Oamenii locului sunt destul de saraci, traiesc in conditii grele de viata, multi dintre ei se ocupa cu pastoritul.

O scoala pentru studierea limbii aramaice

Pentru conservarea limbii aramaice vorbite azi doar in aceasta localitate, s-a infiintat in anul 2006 o scoala. Interesul pentru limba l-a aratat si regizorul Mell Gibson, care pentru realizarea filmului „Patimile lui Christos”, a venit in acest loc pentru a transpune unele replici in aramaica si a se documenta. Aramaica se vorbea in multe teritorii in vremea Mantuitorului: in locurile unde este Siria de azi, in Palestina, Liban si imprejurimi. De cel putin 100 de ani, limba aceasta s-a uitat in alte parti, ca urmare a faptului ca limba oficiala, vorbita peste tot si predata in scoli, este araba. O parte din scrierile Bibliei au fost concepute in aramaica.

Faptul ca aici limba vorbita de Domnul nostru Iisus Hristos inca o poti asculta pe strada vorbindu-se curent, te transpune cumva in timp, si parca devii contemporan cu Mantuitorul si cu Sfintii Apostoli si Ucenici. Iar faptul ca melodicitatea limbii aramaice este una dulce fiind o imbinare intre ebraica si araba, si mai mult se apropie de spiritul Evangheliei. Putem afirma ca atat pentru ocrotirea Sfantei Tecla, care este socotita cea Intocmai cu Apostolii, cat mai ales pentru faptul ca poti asculta pe viu rugaciunea «Tatal nostru» in limba aramaica, face ca aceste loc sa fie unul aparte pentru intreaga crestinatate”, ne-a spus parintele Gheorghe Costea, preotul romanilor ortodocsi din Siria.

Inteleapta fecioara Tecla si slujirea in Hristos in curatie fecioreasca pana la sfarsitul vietii ei.

Sfanta Mucenita TECLA

Sfanta Mucenita Tecla, era o fecioara frumoasa de 18 ani, care l-a auzit propovaduind pe Sfantul Apostol Pavel. Era logodita cu un tanar pe nume Famir, frumos la chip, de neam bun si cu care urma sa faca nunta in curand. Dar ascultand cuvintele care vorbeau despre Hristos, Mirele Ceresc, Tecla s-a aprins de dorul dumnezeiesc si n-a mai dorit sa se casatoreasca, ci sa traiasca in feciorie. Atat de mult i-au placut cuvintele despre Fiul lui Dumnezeu incat a stat la picoarele lui Pavel si l-a ascultat, alaturi de alti oameni, trei zile si trei nopti, fara sa aiba nevoie de mancare si de somn. Mama si logodnicul ei s-au suparat foarte tare pe ea si, nereusind s-o convinga sa renunte la noua credinta, ei ramanand in continuare pagani, au parat-o mai-marilor cetatii. A fost chinuita in fel si chip, dar iesea mereu vie si nevatamata: din groapa cu lei, cu serpi si alte lighioane a iesit ca dintr-o gradina, fara nici o rana. Ba chiar o leoaica i-a lins picioarele. Nici focul nu a ars-o, caci Dumnezeu a dat o ploaie puternica peste rugul pregatit pentru ea. Au lasat-o in pace, crezand ca este vreo vrajitoare, iar ea s-a retras in pustie si a trait o viata de rugaciune si post pana pe la varsta de 90 de ani. Vindeca diverse boli ale celor care veneau la ea. S-a sfarsit batrana, fugind de niste oameni tulburati la minte care au fost trimisi sa-i faca rau. Se spune ca s-a rugat sa fie ascunsa in stanca si Hristos, pentru care a lasat lumea, a despicat stanca in doua ascunzand-o de rau-facatori. Atunci si-a dat si duhul in mainile Domnului. Pe locul acela se afla manastirea unde se pastreaza si moastele sale care si acum fac minuni.

Doamne Ajuta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*